Nakon niza štrajkova upozorenja, Nemcima stižu veće plate

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novaekonomija.rs, 03.03.2019.-

DW.-


Nakon niza štrajkova upozorenja, stižu veće plate: sindikati u Nemačkoj su isposlovali osam odsto više zarade za medicinsko osoblje, nastavnike, vaspitačice, policajce, vatrogasce, čak i domare u bavarskim zamkovima.
Rano u nedelju je sindikat Verdi pristao na dogovor: Oko milion zaposlenih u javnom sektoru pri petnaest nemačkih pokrajina imaće zarade veće za osam odsto, ali najmanje za 240 evra bruto mesečno. Povećanje će se postepeno odvijati tokom naredne tri godine. Time je sprečena mogućnost novih štrajkova u vrtićima, školama i drugim delovima javnog sektora.
Sve pobrojano se ne odnosi na pokrajinu Hesen gde je smešten bogati Frankfurt na Majni. Ta pokrajina je istupila iz tarifne komisije nemačkih pokrajina pre petnaest godina i sa sindikatima pregovara odvojeno.
Glavni pregovarač u ime nemačkih pokrajina, berlinski senator za finansije Matijas Kolac, navodi da će povećanje koštati pokrajine 7,3 milijarde evra, ali da će budžeti to lakše izdržati jer je povećanje postepeno. Kolac je dodao da na ovaj način zaposleni u javnim ustanovama dobijaju deo kolača od dobrog razvoja privrede i poreskih ubiranja proteklih godina.
Dogovor bi trebalo da bude preslikan i na oko 2,3 miliona javnih službenika i bivših javnih službenika u penziji.
Šef sindikata Verdi Frank Bzirske rekao je da je u pitanju najbolji dogovor sa pokrajinama poslednjih godina. Dogovor je nazvao dobrim za zaposlene, ali i sve građane jer će sada zaposleni u bolnicama, hitnoj pomoći ili vatrogasnim službama imati više novca. Bzirske je rekao da je „spektakularno povećana atraktivnost“ nekih zanimanja, posebno nege starih lica.
Osim dogovora koji važi za ceo javni sektor, osnovna plata negovatelja se podiže za 120 evra mesečno, učitelja i nastavnika za 105 evra, a praktikanata – početnika na nekoj vrsti obavezne obuke – za 50 evra.
Smatra se da je povećanje povezano i sa nedostatkom radne snage širom Nemačke. Zemlji nedostaju desetine hiljada negovatelja i drugih medicinskih radnika, a jedno udruženje nastavnika tvrdi da već danas nedostaje 40.000 nastavnika u školama. Zato je sindikat insistirao da se ubuduće pregovara o povećanju početnih platnih razreda za 11 odsto, kako bi ova zanimanja mogla da budu iole konkurentna sa privatnim sektorom.