Sindikati u RGZ: Šalju se dopisi zaposlenima, upućene pretnje otkazima

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 28.02.2019.-

Beta.-


Sindikati Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), koji su u štrajku, saopštili su da je ta ustanova uputila dopise zaposlenima da se izjasne o učešću u štrajku, kao i da su upućene pretnje otkazima zaposlenima na određeno i po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

U saopštenju se dodaje da je pokušan nasilni prekid štrajka, a da je pozivanje RGZ-a na pogrešno tumačenje potpisanog Sporazuma sa sindikatima krajnje nekorektno.

„Pokušaj direktora RGZ-a da ovaj štrajk poveže sa uličnim protestima i demonstracijama je apsolutno neodrživ. Glavni uzrok ovog kao i prethodnog štrajka su jednostrane odluke direktora i njegovih saradnika kod ukidanja i umanjenja dodataka zaposlenima i pored toga što su u budžetu bila predviđena sredstava za isplatu“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da nijedan član štrajkačkog odbora nije član bilo koje političke organizacije i dodaje da „kakva je situacija sa rukovodstvom RGZ-a sindikatima nije poznato“. Sindikati su najavili da će štrajk biti nastavljen i da očekuju poziv od predstavnika Vlade.

Sindikati Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost“ uputili su izvinjenje građanima zbog štrajka uz obrazloženje da im je želja i cilj da budu „zaista efikasan i kvalitetan servis građana“.

RGZ Srbije je saopštio je da su „politički instruisani sindikati Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i Ujedinjeni granski sindikat (UGS) „Nezavisnost“ pozvali jutros zaposlene u toj ustanovi da započnu štrajk bez razloga i na zakonom nepropisan način.