Dašić: Platu o kojoj priča Vučić prima samo 13 odsto medicinskih sestara

Print Friendly, PDF & Email

IZVOR: n1, 27.02.2019.-

N1.-


Platu od oko 54 hiljade o kojoj je pričao predsednik Aleksandar Vučić ima samo 13 odsto medicinskih sestara – sa višom školom i dodacima, dok 83 posto medicinskih sestara i tehničara prima oko 40.000, kaže Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara. Apeluje da se obezbede podizači za nepokretne pacijente.

Izjava predsednika Srbije da medicinska sestra sa višom školom ima platu višu od 54 hiljada dinara, a ona sa srednjom školom 50 hiljada, izazvala je brojne reakcije struke, između ostalog i Sindikata medicinskih sestara i tehničara u kojem kažu da takve informacije nemaju veze sa stvarnošću.

Dragica Dašić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara objašnjava da su zarade regulisane uredbom za koeficijente koja dugo nije menjana i dodaje da je taj sindikat poslao Ministarstvu zdravlja zahtev da to promeni.

„U primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koeficijent je 12,59, kada to pomnožite sa 3150, što je vrednost koeficijenta, dobijate da je plata 39.700. To je svarna plata za medicinske sestre i tehničare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a one nisu iste kao u hospitalnoj ustanovi. Koeficijent u hospitalnim ustanovama se kreće od 13,78 do 15,32. Dakle, viša medicinska sestra u hospitalnoj ustanovi ima 48.300 i na to dodatak za minuli rad, noćni rad“, kaže gošća Dana uživo. Najviša primanja, na najtežim radnim mestimna u hospitalnim ustanovama jesu ta koja su rečena, navodi, ali dodaje da tu zaradu prima tek 13 odsto zaposlenih. „Ono što predsednik ne zna, ministar zdravlja sigurno zna, a to je da 83 posto medicinskih sestara u zdravstvu Srbije prima ovu početnu platu, jer su i medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom“, ističe.

Ne odlaze svi u inostranstvo zbog plate, ima onih koji kažu – bitni su mi uslovi rada, ima manje pacijenata, imam sve što mi je potrebno i ne radim fizički posao, ističe Dašić

Dakle, pojašnjava gošća N1, platu o kojoj je pričao predsednik Srbije prima 13 odsto njih prima tu platu, i to sa dodacima i minulim radom i sa završenom višom školom. A 83 odsto ima platu od oko 40.000 dinara, naglašava.

Predsednik je najavio povećanje od 10 odsto medicinskim sestrama. Govoreći o tome, Dašićeva kaže da se ono očekuje, prema informacijama koje ima, ove godine. Deset posto znači, kaže Dašić, ali dodaje da se definitivno mora uraditi jedan značajan rez za sve u zdravstvu, kad su u pitanju plate. „Ako hoćemo da zadržimo naše kolege u Srbiji, moramo uraditi značajno povećanje za bele mantile, a onda i za ostale… Hitno se mora uraditi uredba o koeficijentima“.

Medicinske sestre ne bi odlazile u Nemačku da imaju bolje uslove rada, nije presudna samo plata, kaže gošća Dana uživo. „Imamo loše uslove rada. Mnogo se ulagalo u ustanove, aparature, to jeste… Hajde da se sada ulaže u humane resurse. Džaba se ulaže u to ako nema ko da radi“.

Kao jedan od najvećih problema za sestre je što dižu nepokretne pacijente, odnosno što fizički zapinju, jer nema podizača. „U spinalnom centru, u gerijatriji, u ustanovi Sveti Sava gde su nepokretni pacijenti, neophodni su podizači. Toliko ima investicija, pa može da se nađe novac i za to, da se olakša sestrama da ne dižu toliko. Zauzvrat imamo veliku invalidnost sestara i tehničara zbog teškog rada“, ističe.