Štrajk u beogradskom Centru za socijalni rad se nastavlja uprkos obećanju Ministarstva da će isplatiti dugovanja

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: insajder.net, 25.02.2019.-

Beta, Insajder.-

Deo zaposlenih u Centru za socijalni rad u Beogradu nastavlja sa štrajkom i pored obećanja Ministarstva za rad da će im isplatiti dosadašnja dugovanja po osnovu pripravnosti. Iz Štrajkačkog odbora Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost za Insajder kažu da, iako je takvo obećanje pozitivan korak, i dalje nije dovoljno za obustavu štrajka.

“U pitanju je kap u moru svih naših zahteva, tako da će štrajk i dalje trajati”, izjavio je član Štrajkačkog odbora UGS Nezavisnost Dragoslav Pantić za Insajder.

Naime, deo zaposlenih u Gradskom centru za socijalni rad Beograd, predvođen UGS Nezavisnost, pre četiri dana je započeo štrajk, tražeći od nadležnih, pored isplate dugovanja, i bolje uslove rada, obezbeđivanje dovoljnog broja izvršilaca, smanjenje bezbednosnih i zdravstvenih rizika, kao i poboljšanje međuljudskih odnosa.

Ministarstvo za rad je danas obećalo ispunjenje samo jednog od navedenih zahteva.

„Nakon izvršene analize, svim zaposlenim radnicima sredstva po osnovu pripravnosti će biti isplaćena u celosti i smatramo da razlog za štrajk ne postoji“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Pantić, međutim, tvrdi da ni sama dugovanja Ministarstvo ne reguliše u potpunosti.

“Prema Zakonu o radu, Zakonu o socijalnoj zaštiti, kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu, država od 2011. godine ima obavezu da isplaćuje nadoknade. Međutim, kako je za period od 2011.do 2015. dugovanje zastarelo, država će se razdužiti samo za poslednje četiri godine. Tako je sada uplaćeno za prošlu godinu 15.000 dinara po zaposlenom, dok je ostatak najavljen za naredne mesece”, objasnio je Pantić iz Štrajkačkog odbora za Insajder.

On je dodao da će se pregovori sa  nadležnima nastaviti.

“Imamo svoje prioritete i naravno da ćemo uvažiti neke odgovore i sugestije ako sada nešto nije moguće, ali naš je princip da u ovoj fazi pregovora dobijemo makar rokove izvršenja naših zahteva i garancije da će to biti učinjeno” rekao je Pantić za Insajder.

Izvor: Beta, Insajder