Sindikalca Ilića optužuju za „uznemiravanje radnika“ i širenja panike

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas.rs, 21.02.2019.-

Piše: Z.R.-

Pritisak na Sindikat Zastave oružja i njegovog predsednika Dragana Ilića ne jenjava. Naprotiv, sve je izraženiji, a sudeći prema krivičnim prijavama koje fabrički Nadzorni odbor podnosi protiv Ilića, reklo bi se – sve besmisleniji.

Tako je oružarski sindikalni vođa ponovo, sedmi put od prošlogodišnjih protesta oružara, saslušavan u kragujevačkoj policiji. Nalog za saslušanje je došao od tužilaštva, koje je postupalo po novoj krivičnoj prijavi fabričkog Nadzornog odbora (NO) protiv Dragana Ilića i to zbog „vidnog uznemiravanja radnika“, „izazivanja panike kod zaposlenih“ , „stvaranje atmosfere egzistencijalnog straha“ i sličnih „nedela“.

Oružarski Sindikat je, s druge strane, juče odlučio da od nadležnih zatraži razrešenje članova aktuelnog fabričkog Nadzornog odbora, koje je svojevremeno imenovalo Ministarstvo odbrane. Odlučeno je i da se o progonu sindikalne organizacije i njenih funkcionera obavesti nadležno telo Komiteta ministara Saveta Evrope.

U novoj krivičnoj prijavi, Nadzorni odbor Zastave oružja Ilića optužuje da je 16. januara, na fabričkim oglasnim tablama „izneo lažne tvrdnje o situaciji u preduzeću“, i da je „NO odgovoran za povećanje ukupne zaduženosti fabrike“. U prijavi se dalje navodi da je neistinit navod u sindikalnoj informaciji zaposlenima „da je otežana finansijska stabilnost zbog nedostatka avansiranih ugovora i smanjenih priliva“, i da je “ zbog toga kod zaposlenih izazvana panika i narušen ugled članova Nadzornog odbora“. Predsedniku Sindikata se stavlja na teret i da je „informisanjem radnika kod njih stvorio atmosferu egzistencijalnog straha“, zbog čega je „dovedeno u pitanje ispunjavanje planova“.

– Nadzorni odbor tvrdi da je Dragan Ilić lično, sa svojim saradnicima, sprovodio kampanju protiv tog organa upravljanja, zbog čega su radnici „vidno uznemireni“, što „bitno utiče na njihovo stanje svesti i radnu sposobnost“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Sindikata Zastave oružja i ocenio da je „NO izgubio osećaj za realnost“

Zarad sprečavanja dalje eskalacije sukoba oružara i fabričkog Nadzornog odbora, Sindikat Zastave oružja će uputiti zahtev Ministarstvu odbrane „da hitno pokrene mehanizme za razrešenje članova Nadzornog odbora“, kao i da se kod generalnog direktora pokrene pitanje odgovornosti pravne službe fabrike „koja je stavljena u funkciju privatnog angažovanja i pisanja privatnih krivičnih prijava protiv predsednika Sindikata“.

– Sindikalna organizacija će se obratiti Direktoratu za ljudska prava Komiteta ministara Saveta Evrope zbog stalnih napada predstavnika državnih organa na predsednika Sindikata Zastave oružja… Sindikat će bez obzira na pritiske nastaviti da informiše zaposlene i javnost“, poručili su iz Sindikata.

Umalo krivična prijava i zbog „Danasa“

Nadzorni odbor Zastave oružja i njegov predsednik, pukovnik Ivica Marjanović, krajem prošlog meseca su, podsetimo, pokrenuli istragu o tome kako se nekoliko stotina primeraka svetosavskog broja lista Danas našlo u fabričkom krugu. Razmatrana je mogućnost da i zbog toga podnese krivičnu protiv lidera Sindikata Dragana Ilića, koji je, kao i mnogo puta ranije, naručio 200 primeraka prigodnog broja našeg lista kako bi ga Sindikat besplatno podelio svojim članovima.

.