Ćulibrk: Apsolutno siromaštvo gotovo iskorenjeno? Kao da smo svi maloumni

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 20.02.2019.-

Žaklina Tatalović.-

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije u saopštenju povodom Međunarodnog dana socijalne pravde piše da će se zalagati za uspostavljanje socijalne pravde i ravnopravnog i dostojanstvenog društva prema standardima EU i Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

Sa tribine sindikata Nezavisnost povodom istog dana stižu dve poruke – ako nema pravde nema ni mira, kao i to da pravda i istina idu ruku pod ruku.

Da bez pravde nema ni mira saglasan je u pisanoj izjavi i ministar za rad i socijalan pitanja Zoran Đorđević.

„Socijalna pravda je preduslov za očuvanje ljudskog dostojanstva, ostvarenje mirnodopskih uslova življenja i održivog razvoja, kao i saradnje svih nacija“, naveo je Đorđević.  

Teza da socijalna pravda i istina idu jedna uz drugu može da se obori, ocenjuju stručnjaci svaki dan. 

Premijerka Srbije Ana Brnabić u saopštenju pre nekoliko dana napisala je javnosti: „U Srbiji su gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva“.  

Prema zvaničnim podacima 2006. godine u Srbiji je bilo blizu devet odsto apsolutno siromašnih, a deset godina kasnije 7,2 odsto.  

„Znači, mi smo za 11 godina stopu apsolutnog siromaštva smanjili sa 8,8 na 7,2 i gotovo ga iskorenili? Ja to ne razumem, kao da smo svi maloumni, kao da niko nikada ništa neće pogledati i kao da ćemo svi verovati na reč“, rekao je urednik NIN-a Milan Ćulibrk.  

Na reč se veruje najviše predsedniku Srbije koji već nekoliko godina obećava prosečnu platu od 500 evra, govori da je ona već sada 465 evra, a zvanični podaci pokazuju da je 417 evra što je opet za diskutabilno stručnjake. 

„Ja zato sad kažem vama, dragi penzioneri, imaćete nova povećanja penzija ove godine i vama radnici imaćete nova povećanja plata“, rekao je Vučić nedavno u Pančevu.      

„Medijalna zarada, to je ona najčešća zarada koja se prima u Srbiji, samo na osnovu onih koji su je dobili, ne računaju se oni koji je nisu dobili, je 39.654 dinara – 335 evra“, navodi Ćulibrk.    

A nije tajna, tvrde iz Fondacije Centar za demokratiju, kako se manipuliše podacima.

„Te 2016, kada smo isto objavljivali podatke, dobili smo direktivu od, tada premijera Vučića, da hitno te podatke zabašurimo, zakamufliramo zato što su objavljeni u istom danu kada i podaci Duing biznis listi koji su njemu užasno važni“, kaže Ivan Sekulović.  

Ukoliko se nastavi ovim tempom i istim načinom biće potrebno 40 godina da u Srbiji bude iskorenjeno siromaštvo, ocena je tribine uz poruku „Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja“.