Štrajk upozorenja dela radnika RTV-a

Print Friendly, PDF & Email

izvor:021.rs, 07,02.2019.-

Autor: Beta.-Zaposleni u Mobilnoj TV tehnici Radio-televizije Vojvodina (RTV), članovi Sindikata Nezavisnost, održali su štrajk upozorenja tokom kojeg je nakratko bilo prekinuto snimanje emisije „Presija“, autora Zorana Panovića.

Štrajk upozorenja je održan jer rukovodstvo RTV-a nije rešilo probleme u Mobilnoj TV tehnici o kojima je prethodno bilo reči na nekoliko sastanaka između Sindikata Nezavisnost i menadžmenta RTV-a, naveo je sindikat u saopštenju. Dodaje se da se „zaposleni u Mobilnoj TV tehnici duži vremenski period susreću sa velikim problemima prilikom obavljanja svakodnevnih poslova, u najvećem delu zbog nerazumevanja neposrednih rukovodilaca“.

Zaposleni štrajkuju zbog pogrešnog obračunavanja naknade za smenski rad od maja 2018. godine, naknade za prekovremeni rad i naknade za topli obrok. Oni traže i smenu rukovodioca Službe mobilne TV tehnike Sava Dašića i početak pregovora o proceni rizika zanimanja u Mobilnoj tehnici.

Odbor poverenika Sindikata Nezavisnost RTV-a pozvao je poslodavca da sa Štrajkačkim odborom odmah otpočne pregovore za sporazumno rešavanje štrajkačkih zahteva. Pre održavanja štrajka upozorenja, predstavnici Štrajkačkog odbora danas su održali sastanak sa zamenikom generalnog direktora Jožefom Klemom, na kojem je potpisan sporazum o odabiru miritelja iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Sporazumno je za miritelja izabran Senad Jašarević, koji je bio angažovan i prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora u RTV-u, u maju 2018. godine. Jožef Klem je naveo da bi prvi sastanak sa miriteljem trebalo da bude održan sledeće nedelje.

Glavni poverenik Sindikata Nezavisnost RTV-a Darko Šper izjavio je da zbog sličnih problema postoji potreba u još nekoliko odeljenja RTV-a da se organizuje štrajk upozorenja. Razlog je to što se zaposlenima lični dohodak ne isplaćuje u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

Zahteve su podržali i članovi Sindikata Nezavisnost Radio-televizije Srbije.

.