USPS: Ono što je uzeto mora biti vraćeno penzionerima

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1. 06.12.2018.-

Autor: Beta.-


Potpredsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS) Zoran Ivošević izjavio je da je pre četiri godine donet Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, ali je on lažno predstavljen kao takav, jer „nije uređivao, već je uneredio penzije“, i da ono što je uzeto sada mora biti vraćeno.

„Četiri godine su penzioneri bili izloženi otimanju onoga što je njihova imovina i to mora da se vrati“, kazao je Ivošević na „Tribini opljačkanih penzionera i budućih penzionera“ u Novom Sadu.

Kako je naveo, u članu četiri tog Zakona piše da su isplate penzija izvršene u skladu sa njim „konačne“, što znači da oni „ne misle da te pare vrate, a penzioneri smatraju da moraju da im vrate“.

„Ako ta prava ne ostvarimo u našoj zemlji, mi ćemo morati da krenemo ka Strazburu i Evropskom sudu za ljudska prava. Nadamo se da ćemo tamo uspeti da ostvarimo svoja prava, jer ovde naš pravni sistem ne funkcioniše“, rekao je Ivošević.

Podsetio je da je USPS podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije da se oceni ustavnost tog Zakona, ali se taj sud „propisno obrukao i većinom glasova odbacio taj zahtev“.

„Time je zaslužio kolokvijalni naziv ‘zauzdani sud’, odnosno sud pod uzdama koje drži vlada, partija i politika. Čak i druga inicijativa za ocenu ustavnosti tamo stoji već tri godine i ne rešava se. Zato ćemo morati da se obratimo Strazburu“, dodao je on.

Predsednik USPS Mihajlo Miša Radović, rekao je da u poslednje četiri godine penzioneri u ovom društvu „ne postoje i mediji ih ignorišu ili nedovoljno prate njihove probleme i borbu za dostojanstven život“.

„A mi imamo najniže penzije u regionu bivše Jugoslavije, malo više od 100 evra, što smo utvrdili na poslednjem kongresu Evropske federacije penzionera i starih lica (FREPA)“, reko je Radović i dodao da vlasti sa druge strane šalju informacije „da su penzije najveće i da nikada bolje nije bilo“.

Kako je naveo, pre četiri godine je sadašnji predsednik države rekao da će Srbija otići u bankrot, a nije obrazložio te tvrdnje, niti je predstavio činjenice, dok je predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić „izdao penzionere“ i dao dozvolu da se taj Zakon usvoji.

Upozorio je da ljudi na štakama i sa štapovima dolaze da se solidarišu i bore za svoja prava, a postoje primeri da su čak i njihova deca bila zastrašivana da će „dobiti otkaz ukoliko njihovi roditelji budu učestvovali na protestima penzionera“.

„Pričano nam je da nam uzimaju pare zbog toga da bismo našoj deci obezbedili posao, kad ono mi smo našoj deci obezbedili samo da završe školu i da što pre pobegnu iz ove zemlje, koja u ovom trenutku nema perspektivu. Borićemo se do kraja“, dodao je on.

Pozvao je penzionere da se jave u USPS, kako bi se kroz parnične postupke, odnosno tužbe pred sudom, borili za povraćaj neisplaćenih delova penzija u protekle četiri godine.

 

.