Radnici na ulicama: Poslodavci su zaspali, vreme je da se probude

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: B92, 05.12.2018.-

Autor: Tanjug.-


Ljubljana — Oko hiljadu članova i aktivista vodećih slovenačkih sindikata protestovalo je ispred sedišta Privredne komore u Ljubljani protiv niskih plata i penzija

Protest je njihov odgovor na izjave udruženja poslodavaca da će otkazati kolektivne ugovore za zaposlene ako parlament donese Zakon o povećanju minimalnih plata koji je u zakonodavnoj proceduri.

„Treba povećati sve plate, a ne samo one minimalne“, izjavila je predsednica Saveza samostalnih sindikata (ZŠS) Lidija Jerkič i dodala da su sindikati spremni i na oštrije mere, poput štrajkova, ako poslodavci zbog novog zakona o minimalnoj plati stvarno otkažu kolektivne ugovore, prenosi Hina.

Predsednik sindikata Pergam i predstavnik zaposlenih u javnom sektoru u pregovorima sa vladom o povećanju plata Jakob Počivavšek založio se za solidarnost svih sindikata u nastupima prema vladi, rekavši da se time jača sindikalna pozicija.

Prema njegovim rečima, kad je reč o politici plata, poslodavci u Sloveniji su „zaspali“ i nikoga ne čuju, pa je vreme da se probude.

Počivavšek je kritikovao poslodavce da ne usklađuju plate radnika sa ekonomskim rastom i najavio još veće proteste ukoliko ne dođe do pregovora poslodavaca i radnika.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo „Što više radite manje dobijate“, „Ekonomija je mašina koja svakog obara“, „Poslodavci, vi ste pohlepni, gurate nas u siromaštvo“.

Slovenački parlament je prošle nedelje potvrdio predlog novog zakona o minimalnoj plati, po čijim bi odredbama, od početka 2019. godine, minimalna plata za zaposlene sa punim radnim vremenom porasla na 638 evra, a u 2020. godini na 700 evra.

Glavna primedba slovenačkih udruženja koja zastupaju poslodavce odnosi se na to da se povećanjem zagarantovane minimalne plate smanjuje razlika između najnižih i prosečnih plata, jer je prosečna na nivou svih zaposlenih u Sloveniji oko 1080 evra neto, a u realnom i privatnom sektoru i znatno niža.