Orbović: Na radu u proseku pogine 38 ljudi godišnje

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 31.10.2018.-

Autor: Beta, –


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je da je u Srbiji velika smrtnost radnika i da u proseku godišnje na radu pogine 38 zaposlenih.

On je na skupu „Bezbedno i zdravo radničko je pravo“, rekao da nesreće i smrtni slučajevi na radu koje su se poslednjih meseci dogodile u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost radnika i sindikata i dodao da je potrebno razmotriti koji je razlog i kako zasutaviti taj tend.

Orbović je ocenio da je pozitivno to što neke kompanije brinu o zaštiti i bezbednosti radnika na radu, ali da ima i onih koji takva prava ne poštuju.

Istakao je da neki poslodavci ne vode dovoljno računa o zaštiti radnika i angažuju ih po potrebi, tako da radnici nisu spremni za posao, nemaju osnovnu opremu i nisu edukovani o zaštiti na radu.

Prema njegovim rečima, potrebno je uvesti oštre kazne za poslodavce, ali sankcionisati i radnike koji ne poštuju propise.

„Najviše povreda i smrtnih slučajeva dešava se kod radnika koji rade na crno, i to je oko 30 odsto od ukupnog broja slučajeva“, rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Zoran Lakićević izjavio je da je u Srbiji prethodnih godina značajno porastao broj gradilišta.

Istakao je da je broj građevinskih dozvola porastao od 2016. godine za oko 30 odsto, a da je za dve godine broj gradilišta porastao preko 100 odsto.