Sindikalac EPS-a štrajkuje glađu ispred Apelacionog suda

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: danas, 30.11.2018.-

Autor: G.Vlaović.-


Glavni poverenik Sindikata EPS „Nezavisnost“ Dragoslav Ljubičić počeo je danas štrajk glađu ispred Apelacionog suda u Beogradu u znak protesta što već dugi niz godina taj sud ne rešava tužbe radnika Elektroprivrede Srbije zbog neisplaćenog smenskog rada.

– Na štrajk glađu ispred zgrade Apelacionog suda sam se odlučio jer se u tom sudu već više od 10 godina nalaze tužbe zaposlenih u Termoelektrani „Nikola Tesla“ zbog neisplaćenih uvećanja zarada po osnovu smenskog rada. Primera radi, predmet koji se vodi pod oznakom GŽ 1 1311/2017 se pod raznim oznakama u ovom sudu nalazi od 2011. godine. Smatram da su svojim nečinjenjem sudije Apelacionog suda osramotile sudijsku profesiju, a na taj način se gubi i poverenje javnosti u njihovu zakonitost rada, dobronamernost, profesionalnost i nezavisnost – kaže za Danas Dragoslav Ljubičić.

On dodaje da je o svom protestu obavestio upravu Apelacionog suda, da će ispred zgrade te ustanove štrajkovati glađu svaki dan dok se, kako kaže, ne prestane sa odugovlačenjem i predmet bude rešen i kao takav dostavljen Osnovnom sudu u Obrenovcu.

Zaposleni u EPS-u koji rade u sistemu smenskog rada zahtevaju da im se zarada uveća za 26 odsto kako je to i predviđeno Zakonom o radu iz 2005. godine. Da bi se izborili za svoja prava radnici su po grupama podnosili tužbe nadležnim sudovima. Nekima su tužbeni zahtevi usvojeni, a oni kojima nisu tvrde da su oštećeni jer se primenjuje neusaglašena sudska praksa za sve radnike.