Sindikati: Zašto samo bezbednjaci, gde su stanovi za sve?

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 20.03.2018.-

Autor: Adam Santovac.-


Kako je vlada najavila, na proleće bi trebalo da počne izgradnja 20.000 državnih stanova koje bi po povoljnim uslovima mogli da kupe pripadnici bezbednosnih snaga Srbije. Međutim, oglasio se reprezentativni Savez samostalnih sindikata Srbije koji na vladin program ima zamerku.

Nameru države, kažu, podržavaju, ali od vlade traže da se jednako odnosi prema svakom građaninu i da slične stanove obezbedi za sve radnike.

Stiglo je proleće, s kojim bi u šest gradova Srbije trebalo da osvanu temelji za 20.000 stanova. Kvadrat će biti oko 500 evra, potencijalni kupci odabrani – zaposleni u vojsci, policiji i Bezbednosno informativnoj agenciji. Na to zamerku imaju borci za radnička prava. Iako, kažu u Savezu samostalnih sindikata Srbije, ideja države jeste ok.

„Međutim, smatramo da ne treba da budu povlašćeni, niti da treba da ima povlašćenih kategorija pogotovo što taj novac ide iz budžeta u koji svi zajedno izdvajamo i mislim da svi treba da imamo iste mogućnosti“, kaže Zoran Mihajović, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Pitaju – gde su stanovi i za lekare, učitelje, profesore tj. za sve radnike?

„Mislim da u Srbiji konačno moramo prvo da skočimo, pa da kažemo hop“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Odgovara predsednica vlade uz objašnjenje: od nečega mora da se počne. Ako aktuelni program povoljnih stanova urodi polodom, obećava – pristupačnih nekretnina biće za sve.

„Ako prva faza bude uspešna, naravno da ćemo je proširiti da obuhvatimo sve one koji su zainteresovani“, rekla je Brnabić.

A zašto se kreće od stanova za bezbednjake? U vladi podsećaju: kriterijum je taj što su im plate male u odnosu na rizik posla kojim se bave.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0