Oružari počeli ponovo da rade nakon ostavke rukovodioca

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: insajder.net, 14.03.2018.-

Autor: Beta.-


Posle trodnevnog prekida radnici Alatnice fabrike Zastava oružje počeli su ponovo da rade pošto je ispunjen jedan od njihovih zahteva – rukovodilac pogona je podneo ostavku, saopštio je danas Samostalni sindikat.

U saopštenju se navodi da je direktor fabrike Zastava oružje Milojko Brzaković prepodne u obraćanju radnicima Alatnice odbacio svaku mogućnost smene rukovodioca tog pogona, koga je pre dve godine doveo i fabriku i postavio za rukovodioca.

U sindikati smatraju da taj rukovodilac nije imao dovoljno iskustva da bi bio na čelu Alatnice i da je njegov način rukovođenja doveo do stvaranja loših međuljudskih odnosa koji su kulminirali nezadovoljstvom radnika sveukupnim stanjem u pogonu gde majstorsko umeće dolazi do punog izražaja.

„U narednom periodu pokrenuće se i rešavanje ostalih zahteva radnika Alatnice koji se tiču teških uslova rada zbog hemijske štetnosti, nedostatka odgovarajućih alata, načina nagrađivanja i poboljšanja higijenskih uslova“, saopštio je sindikat.

Inače, direktor fabrike „Zastava oružje“ Milojko Brzaković odbacio je ranije sve optužbe sindikata o lošem stanju u fabrici, nazvao ih notornim lažima i uzvratio kontra optužbama da su sindikalne vođe štrajk organizovale iz ličnih interesa.

U prethodnom periodu u fabrici su održavani štrajkovi kao izraz nezadovoljstva zaposlenih zbog neisplaćivanja bonusa kao i „ćutanja“ Vlade i resornog ministarstva na još nekoliko zahteva iz te kragujevačke fabrike, koja su u vezi sa odgovornošću rukovodstva za negativno poslovanje kao i izuzimanja fabrike iz najavljene privatizacije.

Oružarima je tokom februara uplaćen, pa onda povučen bonus od 10.000 dinara.

Oružari su optužili direktora da je zadužio fabriku za više miliona evra i napravio dugove prema dobavljačima iako je, kada je došao na dužnost, fabrika imala 900 miliona dinara i 55 miliona dolara potpisanih i avansiranih ugovora.

Po podacima Samostalnog sindikata Zastava oružja prosečna plata u fabrici je 49.000 dinara, a značajan deo zarade radnici ostvaruju prekovremenim radom.

Samostalni sindikat je početkom februara počeo prikupljanje potpisa zaposlenih kako bi izrazili neslaganje sa idejom da se ta fabrika vojne industrije privatizuje.

Predstavnici Štrajkačkog odbora ove fabrike su ranije održali sastanak sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićev na kome su mu predati zahtevi oružara i pokazatelji poslovanja fabrike uz očekivanje da se grad, kao vlasnik jednog dela kapitala, uključi i pomogne.

Gradonačelnik je tada predložio da grad, kao i u slučaju protesta u Fijatu, bude „kanal komunikacije“ između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0