VIDEO + Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Beta, Insajder, video Sloga, 03.03.2018.-

.


U Srbiji 100.000 radnika u industriji odeće i obuće radi za 200 evra

U industriji odeće i obuće u 1.800 firmi u Srbiji radi 100.000 radnika za prosečnu platu od oko 27.000 dinara, odnosno 200 evra, pokazalo je objavljeno istraživanje međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign koja okuplja sindikate i organizacije koje se bave pravima radnika.

Autori istraživanja Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić istakli su na konferenciji za novinare da je tekstilna industrija u Jugoslaviji proizvodila i sirovine, ali i izvozila gotove proizvode, dok se danas poslovi u tom sektoru sastoje samo od sklapanja uvezenih delova tih proizvoda.

„Industrija odeće i obuće danas se zasniva na doradnim poslovima, a uvozi se 90 odsto sirovina i proizvodnja zavisi od porudžbina“, rekla je Tamindžija.

Dodala je da jedan od uzroka za ovakvo stanje i to što Vlada Srbije problem nezaposlenosti rešava pozivom stranim investitorima da otvore takve fabrike, a pritom ih čašćava subvencijama i po 10.000 evra za radno mesto, dok istovremeno lokalne samouprave uz to dodeljuju i besplatno zemljište i druge ustupke.

„Pri tom se i uz niske plate od oko 27.000 dinara ni ne poštuju prava radnika“, istakla je Tamindžija.

Istraživač Stefan Aleksić rekao je da radnici trpe pritiske menadžmenta da se odreknu bolovanja, nadoknada za odmor i plaćanja prekovremenog rada. Radnicima se, prema njegovim rečima, pretnjama onemogućava da osnuju sindikat, a poslovodstvo u nekim fabrikama samo osniva sopstveni sindikat da bi fingirali socijalni dijalog i držali ga pod kontrolom.

„Da bi preživeli radnici su prinuđeni na dopunski rad i ne znaju da izračunaju koliko je novca potrebno za odmor ili za kulturu, a potcenjuju troškove ishrane“, rekao je Aleksić.

Dodao je da ti radnici iz fabrika odeće i obuće u Vranju i okolini vikendom odlaze na Kosovo gde je roba jeftinija i tako smanjuju troškove preživljavanja.
„Obrazovni sistem se prilagođava jeftinim i teškim manuelnim poslovima“

Istraživačica u Fondaciji Centar za demokratiju Sarita Bradaš rekla je da „to šta radnici u industriji odeće i obuće preživljavaju nije tranzicija, već razaranje društva“.

„Ti radnici su deca gubitnika tranzicije i njihovim statusom uništena je i budućnost njihove dece jer oni sebi postavljaju ciljeve u odnosu na mogućnosti“, rekla je Bradaš.

Dodala je i da se i obrazovni sistem u Srbiji razvija tako da se prilagođava zahtevima tržišta rada, koje najviše traži radnike za rutinske i manuelne poslove.

Šef odelenja za zakonodavno-pravni sistem u Ujedinjenom granskom sindikatu „Nezavisnost“ Slađana Kiković rekla je da su „radnici u industriji odeće i obuće u potpunom siromaštvu“ i da su obespravljeni i nemaju volju da se bore za bolji položaj.

„Gde su prava najviše ugrožena nateže je organizovati sindikat, a u tom sektoru ima najviše rada na crno i na povremenim i privremenim poslovima“, rekla je Kiković.

Istraživanje je finansirala nemačka fondacija Roxa Luksemburg Stiftung koja ima i svoju kancelariju za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beogradu.

Podsetimo, novinari Insajdera su ranije pisali o konceptu privlačenja stranih investicija u kojima su radnici jeftini i svedeni na lako zamenljiv par ruku, dok Srbija kao zemlja-domaćin dugoročno postaje sve zavisnija od stranog kapitala i sve složenijeg tehnološkog znanja iz inostranstva.

Takođe, istraživanje Insajdera o uslovima i rezultatima dodele subvencija koji su emitovani u tri emisije “Insajder bez ograničenja” pokazalo je da se novac građana Srbije iz budžeta za privlačenje stranih investicija godinama neodgovorno trošio i to bez ikakve kontrole.


VIDEO: I DEO

Okrugli sto na temu polozaja srpskih radnika u tekstilnoj industriji …

Posted by Удружени Синдикати Србије Слога on Freitag, 2. März 2018

VIDEO: II DEO

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0