Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Medija centar Beograd, 02.03.2018.-

.


Rosa Luxemburg Stiftung organizuje predstavljanje istraživanja Country Report: Serbia, o uslovima rada u industriji odjeće i obuće u Srbiji. Istraživanje je nastalo u suradnji s međunarodnom platformom Clean Clothes Campaign.
Istraživanje donosi podatke o platama u industriji odjeće i obuće koje potom upoređuje sa platama u drugim industrijskim sektorima te sa troškovima života. Također, istraživanje donosi izračun plate za dostojanstven život po metodologiji Clean Clothes Campaigna, koja je oko dva puta veća od prosječne plate u Srbiji, a dva i pol do tri puta veća od plate u industrijama odjeće i obuće.

Uz to, istraživanje donosi studije slučaja uslova rada i kršenja radnih prava u nekoliko fabrika iz ovog industrijskog sektora.

Osim zbog statističkih pokazatelja i primjera kršenja radnih prava, po prvi puta sistematiziranih u jednoj brošuri, ovo je istraživanje važno iz još dva razloga. Prvo, u kontekstu nadolazećeg Osmog marta, moramo istaknuti da su većina uposlenih u industriji odjeće i obuće žene, koje su zbog niskih plata često prisiljene naći dodatno zaposlenje. Povrh toga, što se često zanemaruje, žene snose i najveći teret rada u domaćinstvima. Druga je stvar strateška orijentacija Srbije, kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije, na strane direktne investicije kao pokretače ekonomske aktivnosti, istovremeno dok su proizvodni pogoni stranih investitora mjesta teških kršenja radničkih prava, nesigurnih zaposlenja i niskih primanja.

Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će diskusija s pozvanim predstavnicima javnih i državnih institucija, sindikata, nevladinih organizacija koje se bave društvenim istraživanjima i radničkim pravima.

Okrugli sto organizuje
Rosa-Luxemburg-Stiftung


Govore:

  • Bojana Tamindžija, istrazivačica
  • Stefan Aleksić, istraživač
  • Sandra Breines, bivša radnica u tekstilu
  • Sarita Bradaš, društvena istraživačica

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0