Potpisan kolektivni ugovor sa dva reprezentativna sindikata komunalnih delatnosti

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novaekonomija.rs, 02.03.2018.

Autor: N1. –


Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović potpisala je sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata komunalnih delatnosti poseban kolektivni ugovor koji će obezbediti zaštitu prava 70.000 zaposlenih u javnim preduzećima u komunalnoj delatnosti i koji će važiti do 2021.

„Postojeći kolektivni ugovor, kojim smo posle skoro 20 godina uredili prava i obaveze zaposlenih u komunalnim preduzećima i njihovih poslodavaca, danas smo produžili na još tri godine, što znači da neće biti ni dana pauze i da će prava zaposlenih biti na najbolji način uređena i zaštićena“, rekla je Mihajlović nakon potpisivanja u Vladi Srbije.

Ona dodaje da je kolektivni sporazum potpisan na inicijativu reprezentativnih sindikata, koji su bili zadovoljni načinom na koji je država uredila njihova prava i obaveze.

„Održivo poslovanje i kvalitetna usluga komunalnih preduzeća zajednički je cilj Vlade, samih preduzeća i sindikata, a obnavljanje kolektivnog ugovora znači da nastavljamo da radimo na tome kao partneri“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo reagovalo na sve probleme na koje su ukazivali sindikati i da su učestvovali u izradi propisa koji se donose u ovoj oblasti, pre svega Zakona o komunalnim delatnostima, Zakona o grobljima i sahranjivanju i Uredbe o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti.

Posebni kolektivni ugovor potpisale su dve reprezentativne sindikalne organizacije: Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti i Granski sindikat javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Milan Grujić zahvalio je potpredsednici Vlade u ime 70.000 zaposlenih u komunalnim delatnostima na razumevanju, podršci i zajedničkom radu.

„Posebnim kolektivnim ugovorom obezbedili smo minimalne i jednake uslove u svim lokalnim samoupravama, što je bio san pre samo pet ili šest godina“, rekao je Grujić i poručio da između Vlade i sindikata postoje partnerski odnos i socijalni dijalog.

Potpredsednik Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti „Nezavisnost“ Nebojša Tasić rekao je da će posebni kolektivni ugovor omogućiti da se radi na još boljim uslovima i povećanju zarada za radnike u ovom sektoru. Posebni kolektivni ugovor obezbeđuje viši nivo prava od onog koji je predviđen Zakonom o radu, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, za zaposlene u komunalnim delatnostima kolektivni ugovor predviđa obaveznu isplatu solidarne pomoći svakom zaposlenom, u svim javnim preduzećima koja posluju pozitivno, kako bi se prosečan dohodak radnika u toj delatnosti približio republičkom proseku.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0