Protest sindikata penzionera 22. februara

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 20.02.2018.-

.


Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo je da će 22. februara u 12.05 časova, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, organizovati protest pod nazivom „Stavimo tačku na pljačku penzionera“.

Kako navode, ovim protestom žele da obeleže  dve godine od predaje inicijative Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

“Protest organizujemo pre svega da još jednom iskažemo svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa reformama koje su počele i traju na račun penzionera. To je još jedan poziv aktuelnoj vlasti da se urazumi, da poništi Zakone o neusklađivanju i smanjenju penzija, podržavljenju upravljanja fondo PIO i trajnom kažnjavanju penzionera koji odlaze u prevremenu starosnu penziju sa 40 godina radnog staža. Da na zakonski način uredi povraćaj neisplaćenih penzija i tako spreči ogromne troškove kojima će se izložiti budžet Srbije. U toku protesta planiramo protestnu šetnju do Predsedništva i Ustavnog suda Srbije”, navode u saopštenju.

U kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“ se uključilo preko 150 000 oštećenih penzionera sa ciljem da se pravnim putem izborimo za naša prava. Na protestu ćemo predstavljati i sve njih koji su pred fondom PIO, Dražavnim pravobranilaštvom i parničnim sudovima započeli postupke zaštite svojih prava.

Zahtevi penzionera :

1.Ustavni sud Srbije da pod hitno razmatra Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija iz 2016. godine, žalbe na Rešenje o odbacivanju inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona i Ustavnih žalbi na Zakon, dostavljenih od strane 356 građana u 2014. godini.

2.Predsednik Srbije kao predsednik najače parlamentarne stranke pokrene inicijativu za ukidanje Zakona i donošenje Zakona o povraćaju neisplaćenih delova penzije,

3.Vlada R. Srbije Narodnoj skupštini Srbije predloži:

3.1.Zakon o poništenju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija,

3.2.Zakon o izmenama Zakona o PIO kojim bi bilo uspostavljeno redovno usklađivanje penzija zbog rasta cena i BDP, izmenili određeni članovi zakona tako da u Upravnom odboru fonda PIO, predstavnici penzionera i sadašnji zaposleni imaju većinu i brisane odredbe kojima se trajno smanjuje penzija zbog prevremenog odlaska u starosnu penziju sa 40 godina staža.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0