Sindikati bivše SFRJ traže zaštitu od robota

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik.rs, 10.02.2018.-
Autor: Lj. Malešević.-


Razvoj robotike doveo je do novih razmatranja socijalnog osiguranja. O tome će ovog meseca biti više reči u Evropskom parlemantu, koji treba da usvoji prvi dokument o pravnom statusu i odgovornosti robota.

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta već je usvojio nacrt ove rezolucije, a sada treba da konačnu reč o razvoju robotike i šta ona donosi, a šta odnosi radnicima.

Jedno od pitanja na koje se očekuje odgovor jeste i novi pristup socijalnom osiguranju. U obzir se uzima strah koji postoji u društvu da bi u budućnosti roboti sve češće zamenjivali ljude na radnim mestima, kao i brojne prognoze o tome koja su zanimanja najugroženija. Jedna od posledica bila bi, paralelno sa smanjenjem broj radnika, i opadanje sredstava u fondovima socijalnog osiguranja.

Sindikati se protive stvaranju savremenih robova, digitalnih nadničara, eksploataciji koja ne poznaje granice između poslovnog i privatnog života
Sindikati zemalja u regionu i te kako su svesni nove ere koja dolazi i u kojoj će radna prava biti drugačija od onih koja sada postoje. Sindikati okupljeni u Regionalnom sindikalnom savetu “Solidarnost”, u kojem su Savez samostalnih sindikata Srbije, Savez samostalnih sindikata Slovenije, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Savez sindikata Republike Srpske, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Savez sindikata Makedonije i Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije, usvojili su Deklaraciju o atipičnim oblicima rada, u kojoj, između ostalog, traže da budu pitani i da se pitaju o budućnosti radnika i radnih mesta.

Da se plaća socijalno osiguranje

Ako roboti zaista mogu da zamene više radnika, onda će svakako jedna od posledica biti opadanje sredstava u fondovima socijalnog osiguranja. Zbog toga već postoji predlog da nova evropska regulativa obaveže vlasnika robota-radnika da se i za njega plaća osiguranje.Osim toga, od kompanija bi se zahtevalo da javno prikažu koliko su novca uštedele tako što su radnike zamenile robotima, kao i da registruju sve pametne autonomne robote.

U ovom sindikalnom dokumentu skreće se pažnja da je svet suočen sa značajnim promenama na tržištu rada koja dovode do gašenja velikog broja radnih mesta i dodatnog smanjenja radničkih prava. U vremenu kada razvoj ide u pravcu povećanja digitalizacije i automatizacije, neophodno je zaštiti zaposlene, omogućiti im humane uslove rada i poštovanje njihovih radnih i socijalnih prava. Sindikati zemalja u regionu smatraju da robotizacija i digalizacija moraju da obezbede odgovarajući nivo zaposlenosti, pravilnu raspodelu, humane uslove rada, poštovanje prava zaposlenih. Oni se protive stvaranju savremenih robova, digitalnih nadničara, eksploataciji koja ne poznaje granice između poslovnog i privatnog života.

Deklaracijom o atipičnim oblicima rada sindikati zahtevaju pravno regulisanje rada u virtuelnoj sferi, sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza i doprinosa, uvođenje poreza na automatizaciju, kako bi se rešio problem viška radne snage, efikasnu kontrolu poštovanja radnog zakonodavstva, kao i pokretanje sveopšteg dijaloga u koji će biti uključeni svi segmenti društva.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0