Sindikat piše Vulinu: Da li uz vojnu industriju idu i vojne tajne

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: ritamgrada.rs, 02.02.2018.

.


Savez samostalnih sindikata Kragujevca uputio je otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu u kome ga upozorava da se prodajom odbrambene industrije ” prodaju i vojne tajne do kojih se došlo sopstvenim razvojem, kupovinom licenci, a ponekad i oružanim akcijama”.

“Kako će na to gledati oni koji su nam te licence prodali, što je bio, pre svega plod političkih dogovora? Da li će oni u budućnosti hteti da nam prodaju licence, ako ih mi danas prodajemo njihovoj konkurenciji”, pita SSSK.

Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, koji je upućen u skupštinsku proceduru, predviđa privatizaciju preduzeća odbrambene industrije do 49 odsto.

SSSK pita ministra Vulina da li će prilikom prodaje, sa tehničkih crteža i druge dokumentacije, biti izbrisane oznake “poverljivo” ili “vojna tajna” i dodaje da privatizacija može izazvati potpuni gubitak tržišta, jer je naoružanje “pre svega politička roba”.

U pismu se ističe da ukoliko želimo da gradimo privatnu odbrambenu industriju, onda se uticaj države mora smanjiti.

“Teško je zamisliti da će neko uložiti 49 odsto svog kapitala, a da suštinski nema upravljanje nad tom fabrikom, a pri tome se obavezuje da nadzor nad njenim radom vrše Ministarstvo odbrane i Vojno bezbednosna agencija”, ističe sindikat.

“Da li bi neka velika svetska kompanija pristala da izveštava Ministarstvo o svojim planovima i nabavkama i kako će neko poslovati sa takvom odbrambenom industrijom, koja je u privatnom vlasništvu, a da se nad njenom imovinom i novčanim sredstvima ne može vršiti prinudno izvršenje”, pita Savez samostalnih sindikata Kragujevca ministra odbrane Aleksandra Vulina.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0