Sindikati traže veću cenu rada

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTV, 25.01.2018.

Autor: Boris Šuman.-


SUBOTICA – Uloga Sindikata menjala se sa društvenim promenama u zemlji. Dok su se nekada više borili za takozvani „društveni standard“, poslednje dve decenije bile su posvećene opstanku i borbi za osnovna radnička prava – zaradu i doprinose. Situacija je sada bolja, većina prima redovne zarade i ima uplaćene doprinose, ali ako se cena rada ne poveća, malo ko će ostati ovde da radi, upozoravaju sindikalci.

Subotička privreda nekada je imala više od 50 hiljada zaposlenih. I svi su po automatizmu bili članovi sindikata. Nakon perioda socijalizma u kojem su se više bavili radničkim standardom, devedesete i potonja tranzicija doneli su borbu za goli život, za redovne plate i doprinose. Neke firme su nestale, druge jedva opstale, ali su otvorene nove, tako da je danas u Subotici sindikalno organizovana trećina radnika.

„Gledano procentualno, kada bi se to uporedilo, mi imamo sasvim korektan broj članova sindikata, ako uporedimo i u odnosu na neke zapadne zemlje i standarde, mislim da se nalazimo čak i iznad tih standarda“, kaže predsednik Veća Samostalnih sindikata u Subotici Milan Popović.

Nakon što su, kako štrajkovima, tako i pravnom borbom, mahom uspeli da se izbore za redovne plate i uplaćene doprinose za većinu, danas sindikati ponovo počinju borbu za poboljšanje standarda.

Prvenstveno kroz povećanje cene rada. Kroz zakonske propise. Koji se često menjaju, a češće ne poštuju.

„Mora da se razgovara da se cena rada poveća, jer mislim da sa ovom cenom rada koja je sada, ako rade dva člana u porodici, ne može se preživeti. Ova cena rada mora otići gore“, smatra Popović.

Mesto za razgovore je lokalni socijalno-ekonomski savet. Ukoliko vlast i poslodavci ne uvaže stavove sindikata, suočiće se sa sve manjim izborom radne snage. Jer mnogi upravo u potrazi za višom cenom rada traže svoje mesto pod suncem na zapadu Evrope.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0