Ljubljana: Hiljade na ulicama, traže veće plate

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: B92, 25.01.2018.

Autor: Tanjug.-


Ljubljana — Oko 30.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji štrajkovalo je u sredu, tražeći povećanje plata, javlja STA.

Kako navodi agencija, zbog štrajka su bile ograničene usluge u javnoj upravi, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i u pojedinim obrazovnim institucijama.

U znak podrške štrajku, koji je organizovalo 16 sindikata, više hiljada radnika okupillo se ispred zgrade vlade u Ljubljani pozivajući na prekid mera štednje i očivanje jedinstvenog platnog sistema.

Skupu, za koji sindikati procenjuju da je privukao između 4.000 i 5.000 ljudi, prisustvovali su i predstavnici sindikata, koji nisu u štrajku, i onih kojima nije dozvoljeno da prekinu s radom.

Ranije je preneto da je više od 10.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, uključujući carinike, medicinske sestre, socijalne radnike i univerzitetske profesore, započelo u sredu jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata.

„Iako je ovo peta godina ekonomskog rasta, neka ograničenja za plate uvedena 2012. godine još nisu ukinuta. Vreme je da se sva ograničenja ukinu i plate povećaju“, kaže Jakon Počivavšek, predsednik odbora sindikata za koordinaciju štrajka.

On je za Rojters rekao da bi plate u javnom sektoru trebalo da porastu za 16 do 20 odsto tokom određenog vremenskog perioda koji bi se dogovorio sa vladom.

Vlada tvrdi da su zahtevi sindikata dostigli skoro milijardu evra i da su neprihvatljivi, te da bi ugrozili planiranu fiskalnu konsolidaciju.

„Ako povećamo troškove za rad u javnom sektoru za milijardu evra, poremetićemo makroekonomsku ravnotežu. Kao društvo, to ne možemo da preživimo“, rekao je ministar za javnu administraciju Boris Koprivnikar.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0