Antić: Vučić da pokaže da poštuje Ustav i zakone

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 20.01.2018.-

Predsednik Srbije vrlo često ističe kako poštuje Ustav, zakone i međunarodne konvencije.


Pozvao sam ga da održi svoju reč, da pokaže da stoji iza onog za šta se navodno zalaže, a to je pravna država. Neka poništi prvostepenu presudu suda, jer kao vojni komandant on to može – kaže za Danas Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, povodom otvorenog pisma koje je poslao Aleksandru Vučiću, ukazujući mu na nezakonitu presudu suda kojom je vraćen u prethodni čin.

Antić je 17. januara prvostepenom presudom Vojnodisciplinskog suda u Nišu osuđen oduzimanjem čina, zbog sindikalnog delovanja i govora na protestima.

– Da zlo bude veće, osuđen sam zbog govora i iznošenja stavova organizacije čiji sam zakonski zastupnik. Suprotno Ustavu, koji garantuje slobodu govora i mišljenja, Zakonu o radu i međunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Srbija kao država. Ovo je prva presuda za verbalni delikt na našim prostorima od 1983. godine – navodi Antić. On dodaje da proces nije vođen samo protiv njega, već protiv svih ljudi u sistemu odbrane koji ne misle kao vojni i državni zvaničnici.

– Izrečena presuda je apsolutno neosnovana i ne može da se održi. Vojno lice pred vojnim sudom ne može da odgovara za nešto što je radilo van službe. Osuđen sam zbog govora na protestima 2016. i 2017. godine, na kojima nisam nastupao kao pripadnik vojske, već kao predsednik sindikata – ističe Antić. Prema njegovim rečima, Vojnodisciplinski sud nije sud, već je po Ustavu organ uprave u sastavu vojske.

– Ovaj sud je sebi dao za pravo da prekrši Ustav, Zakon o radu i međunarodne konvencije, a sve po direktivi generala Ljubiše Dikovića, načelnika Generalštaba – kaže Antić. U pismu upućenom predsedniku Srbije posebno se osvrnuo upravo na generala Dikovića, optužujući ga, između ostalog, i za mobing.

„Poslednji je čas da se uloga i rad generala Dikovića preispita, kao i poverenje koje (ne)uživa među potčinjenima i njegov značajan doprinos u mobingu potčinjenih, odlivu kadra, spletkarenju, pisanju friziranih izveštaja koji se i vama predstavljaju, prikrivanju krivične odgovornosti i da se povrh svega oceni njegova elementarna sposobnost da li je u stanju da vodi četu, a kamoli Vojsku Srbije na mestu načelnika Generalštaba u ovom osetljivom trenutku“, naveo je Antić u pismu predsedniku Srbije. Dodaje se da će se Vojni sindikat Srbije u ovom trenutku, zbog ubistva Olivera Ivanovića, uzdržati od pozivanja svojih članova i građana na ulicu, „iako je došlo na stotine poziva da to što pre učinimo“.

– Nećemo da budemo u istom košu sa onima, koji su u danu kada je cela Srbija žalila mučko ubistvo Olivera Ivanovića, čoveka koji i pored svih pretnji ostao na Kosovu i Metohiji, donosili neustavne i nezakonite presude, sakriveni iza pažnje javnosti. Sačekaćemo da vidimo kako ćete vi u ovom trenutku komandovati. Ukoliko ta komanda i ovaj put izostane znamo šta nam je činiti – poručio je Antić.

Hoće da me zaplaše

– Presuda je doneta da bih se zaplašio i odustao od sindikalnog delovanja. Ne samo ja, već i ostali sindikalci u vojsci i oni koji imaju nameru da se učlane u VSS i podignu glas protiv bezakonja i bezvlašća koji trenutno vladaju u Srbiji. Poruka je – proći ćete kao Novica Antić, kaže naš sagovornik dajući da nema nameru da odustane od sindikalne borbe, već naprotiv, da će svoje delovanje još pojačati.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0