Sindikat Nezavisnost: Odmah vratiti Arežinu na mesto programskog direktora

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novimagazin.rs,18.01.2018.-

Autor: Beta.-


Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost zatražio je danas od rukovodstva Radio-televizije Vojvodine (RTV) da hitno omogući da se Slobodan Arežina vrati na mesto programskog direktora RTV-a i tako sprovede pravosnažnu sudsku odluku.

„U slučaju da članovi Upravnog odbora RTV-a ne postupe po sudskoj presudi, zahtevamo da odmah podnesu ostavke“, naveo je Sindikat u saopštenju.

Oni su zatražili i da svi oni koji su smenjeni sa uredničkih i novinarskih pozicija nakon protivzakonite smene Slobodana Arežina početkom maja 2016. godine, budu vraćeni na poslove koje su do tada obavljali, jer je to preduslov da se RTV vrati u okvire zakonitog i profesionalnog poslovanja.

„U skladu sa sudskom presudom, rukovodstvo RTV-a je u obavezi da odmah stavi van snage sve odluke koje su donete posle nelegalne smene Slobodana Arežine“, navela je Nezavisnost.

Taj sindikat je dodao da smenjeni urednici i novinari od maja 2016. godine „trpe šikaniranja u RTV-u samo zbog toga što svoj posao obavljaju profesionalno“.

„Ta čistka (iz maja 2016. godine) ne samo da je bila nezakonita, nego je dovela i do urušavanja ugleda, profesionalizma i gledanosti programa RTV-a, odnosno poverenja građana u pokrajinski javni servis“, navodi se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je podsetio Upravni odbor RTV-a da račune sme da polaže isključivo građanima koji ga finansiraju, a ne političkim akterima.

Mada je još 29. decembra prošle godine potpisano rešenje kojim je vraćen na mesto direktora programa RTV, Slobodan Arežina funkciju, koju je obavljao do nezakonite smene 4. maja 2016. godine i dalje ne uspeva da preuzme.

Arežina je rekao da je prošle sedmice imao dva razgovora sa generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom, te da je dostavio i zvanične dopise sa zahtevima Upravnom odboru i Koprivici.

„Nakon tih razgovora, utiska sam da u RTV zapravo i ne očekuju da se ja zaista vratim na staro mesto, već da se zadovoljim presudom i da se, samim tim, u RTV-u ništa ne promeni, ni u kadrovskom, a naročito ne u programskom smislu“, rekao je Arežina za Cenzolovku (www.cenzolovka.rs) nakon sastanka s generalnim direktorom RTV-a.

U dopisima Upravnom odboru i direktoru Arežina je zatražio i da se program RTV-a hitno redefiniše i inovira kako bi se zaustavio dalji pad gledanosti, ali i, kako je rekao, „strmoglavi pad poverenja u pokrajinski javni servis kao primarni izvor informacija“.

U cilju vraćanja funkcije javnog servisa RTV-u, Arežina je predložio vraćanje profesionalaca na mesta s kojih su smenjeni u maju pretprošle godine, te emisija koje su u međuvremenu izbačene iz programa, poput Radara, U nedostatku dokaza i Gruvanja.

„Iz ličnih i profesionalnih razloga nisam spreman da odustanem, ali sam svestan svih poteškoća i prepreka koje me očekuju. Ne znam da li će uprava RTV na to pristati, ali moja je obaveza da kao direktor programa, a uz to dugogodišnji profesionalac, insistiram na tome da RTV ubuduće poštuje standarde profesionalnog, odgovornog i objektivnog novinarstva, a sve u interesu građana“, naveo je Arežina.

Apelacioni sud u Novom Sadu je naložio RTV da Slobodana Arežinu vrati na mesto direktora programa, a poništio je odluku Upravnog odbora RTV-a od 4. maja 2016. godine kojom je Arežina smenjen, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

Arežina je jula pretprošle godine tužio RTV jer je njegovo smenjivanje, kako je naveo, bilo u suprotnosti sa Zakonom o javnim medijskim servisima i odredbama statuta Javne medijske ustanove RTV.

Posle smenjivanja Arežine, ostavku su podneli generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović i glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Novi Sad Marjana Jović.

Usledile su brojne smene u RTV-u, a smenjeni novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa formirali su Pokret Podrži RTV koji je organizovao ulične proteste i druge akcije da bi ukazao na političku pozadinu smenjivanja.

Pokret Podrži RTV je i danas aktivan i zalaže se za slobodne javne servise u Srbiji.

Arežina je za programskog direktora izabran na javnom konkursu s četvorogodišnjim mandatom, a smenjen je godinu dana kasnije.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0