Sporno vraćanje novca od penzija?

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novosti.rs, 09.01.2018.

Autor: J. Ž. S.-


Sindikat vojnih penzionera tvrdi da se spremaju izmene zakona o Fondu PIO. Najstariji građani podnose zahteve, da bi saznali koliki je dug prema njima

KAKO bi se ukinula obaveza države da kao jemac Fonda PIO isplati neisplaćene delove penzija, smanjenih Zakonom o privremenom umanjenju penzija iz novembra 2014. godine, u toku je, tvrde u Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica, izrada predloga izmene Zakona o PIO.

Poučeni iskustvom od pre nekoliko godina kada su zbog neusklađivanja vojnih penzija nadležni morali da isplate svima razliku između isplaćivanih i stvarnih iznosa, sada će, kako nezvanično saznajemo, sve biti zakonski regulisano.

Oko mesec dana najstariji građani podnose zahteve PIO fondu kojim traže da se utvrdi njihovo dugovanje prema penzionerima. Ovi zahtevi mogu da se predaju i u ovoj godini. U kampanji „Stavi tačku na pljačku“ Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, Fondu se podnose zahtevi za izdavanje uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih iznosa penzije i uverenja o njenoj isplati u periodu od početka smanjivanja do dana podnošenja zahteva. Ova uverenja biće korišćena u postupcima zaštite njihovih ustavnih i zakonskih prava.

Kako tvrde u Udruženju, po zakonu o obligacionim odnosima od 1. novembra prošle godine počela su da zastarevaju finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije starija od tri godine.

– Podnošenjem zahteva oštećeni započinju postupak zaštite svojih ustavnih i zakonskih prava, koji može biti nastavljen Predlogom za vansudsko poravnanje sa Državnim pravobranilaštvom ili sudskom parnicom sa ciljem zašite stečenih prava po osnovu penzije – kaže Jovan Tamburić, predsednik Udruženja.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0