NOVOGODIŠNJA ČESTITKA PREDSEDNIKA LJUBISAVA ORBOVIĆA

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt sindikata SSSS, 29.12.2017.-

.


Dragi prijatelјi i kolege, radnici, penzioneri, građani Srbije, 

Hvala Vam na podršci u borbi za odbranu radničkih prava, veće zarade i penzije, više radnih mesta i uslove rada koji omogućavaju zaposlenima da rade i od svog rada dostojanstveno žive.

Iako Srbija statistički napreduje, radnici i građani to ne osećaju. Većina je potpuno osiromašena i degradirana, radni angažman je sve nesigurniji, a život sve nestabilniji i neizvesniji.

Uprkos stvorenim realnim osnovama za brži ekonomski napredak, na svetskoj karti smo označeni kao tržište jeftine radne snage.

Godinu na izmaku posvetili smo borbi za veće plate i više kvalitetnih radnih mesta. Međunarodna kampanja „Veće plate za sve“, u kojoj smo uzeli aktivno učešće, rezultirala je novom minimalnom zaradom, koju smo, posle niza godina, konsenzusom svih socijalnih partnera, uspeli da povećamo. Time smo, donekle, zaštitili najsiromašnije, ali je sada potrebno da i svi ostali zaposleni osete rezultate fiskalne konsolidacije i smanjenja budžetskog deficita države.

Značajni rast plata i u javnom i u realnom sektoru ne bi značio samo bolјi standard za radnike, već bi time jasno bila upućena poruka stranim i domaćim poslodavcima da Srbija nije izvor samo jeftine radne snage, već stručnih i kvalifikovanih lјudi koji, poput evropskih kolega, samo žele da žive od svog rada.

Zato je pred svima nama, kao i Savezom samostalnih sindikata Srbije, koji je bio i ostao predvodnik borbe za bolјu i pravedniju Srbiju, ostalo puno posla kako bi se osigurao dostojanstveni rad i život za sve zaposlene i penzionere.

To je i prilika da osnažimo našu organizaciju i sam sindikalni pokret. Da počnemo široku kampanju za privlačenje novih članova – svih onih koji su angažovani na takozvanim atipičnim poslovima, odnosno novim formama zapošlјavanja, da se približimo onim koji bi hteli da sarađuju i učestvuju u našim aktivnostima. Da se pokrenemo, zbijemo naše redove i zajedno se izborimo za prosperitetno društvo, u kojem će se svaki naš građanin osetiti vrednim, a mladi neće želeti da sreću traže van granica zemlјe.

I pored teških trenutaka i izazova koji nas čekaju u budućnosti, verujmo u sebe, svoj rad i radničku i sindikalnu solidarnost.

Želim Vam srećnu Novu 2018. godinu i pozivam Vas da nam se pridružite u pravednoj borbi za dostojanstvenu budućnost sveta rada.

Ljubisav Orbović, 
predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0