Sindikati: Koji zakon štiti bolesne?

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Novosti, 20.12.2017.

Autor: M.Lj. Popović.-


Sindikati ponovo traže zabranu otkaza za zaposlene koji se leče od karcinoma. Savićeva: Armija socijalnih slučajeva. Stojiljković: Katastrofa od propisa

NEDOPUSTIVO je da radnici oboleli od karcinoma ostanu bez posla, smatraju predstavnici sindikata. Oni tvrde i da je aposulutno netačna tvrdnja pojedinih poslodavaca da nemaju zakonske mogućnosti da produžavaju bolovanje zaposlenima duže od trajanja ugovora o radu.

Slučaj Beograđanke Vesne Marković, koja je usred terapija zračenjem dobila otkaz, jer firma nije želela da joj produži angažovanje, uprkos bolovanju, ponovo je u javnosti pokrenula pitanje odgovornosti poslodavaca prema radnicima koji se razbole od raka. Prema važećem zakonu o radu, usvojenom 2015, preduzeća imaju mogućnost da im uruče otkaz, ali sindikalci tvrde da je taj propis neophodno što pre promeniti.

– Imali smo slučaj Violete Petrović, iz Niša ,koja je pre nekoliko meseci ostala bez posla, a bila je u istoj situaciji. Još tada smo pokrenuli inicijativu da se promeni član zakona koji bi osigurao da se zabrane otkazi obolelima od karcinoma – kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezvisnih sindikata (ASNS). – Smatram sramotnim odluku poslanika da tu humanu, odgovornu i solidarnu odluku ne prihvate. Logična posledica ovakvog odnosa prema radnicima, a naročito onim kojima je podrška najpotrebnija, je ste armija socijalnih slučajeva sa kojima država neće znati šta da radi.

Među glavnim krivcima za situaciju u kojoj se našla Vesna Marković, prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” je “katastrofalni Zakon o radu”.

– Fleksibilni oblici radnog angažovanja, kao što je mogućnost sklapanja ugovora na svega mesec dana, i to u trajanju od dve godine, doveli su do toga da su radnici potpuno nezaštićeni – kaže on.

– Problem ove Beograđanke dovoljno govori o tome koliko su prava zaposlenih ugrožena. Naravno, ne možemo svu krivicu svaliti na poslodavce i ne mislim da samo oni treba da snose teret radnika koji se razbole. Međutim, ne postoje mehanizmi države koji bi zaštitili ljude koji su u bilo kojoj vrsti socijalne nesigurnosti.

Sa sindikalcima se slaže i Živka Pržulj, profesorka menadžmenta ljudskih resursa na Beogradskoj bankarskoj akademiji, koja tvrdi da se poslodavci prema radnicima ponašaju kao prema potrošnoj robi.

– Radni odnos je dogovor firme i zaposlenog o međusobnoj saradnji, a ne iskorišćavanje ljudi – kaže naša sagovornica. – Tim ljudima je nekada potrebna pomoć i podrška, a jedna od takvih situacija je, upravo, kada se razbole. Tačno je i da je u drugim, razvijenijim zemljama lako dobiti otkaz, ali u mnogim od njih postoje situacije u kojima je to zabranjeno, sindikati su jači, a države imaju sisteme da radnike zaštite

 


SAMO TRUDNICE POŠTEĐENE

ZASADA su jedino trudnice zaštićene od dobijanja otkaza u Srbiji. Naime, pre tri godine država je zakonom onemogućila poslodavcima da otpuste žene koje održavaju trudnoći i brinu o novorođenčetu.


Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0