USPS: Vujović uplašio penzionere

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 12.12. 2017.

Autor: FoNet.-


Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) uznemireno je izjavama ministra finansija Dušana Vujovića koje je izgovorio u Skupštini Srbije.

USPS posebno je iznenađeno ćutanjem Saveza penzionera Srbije i Partije ujedinjenih penzionera tim povodom, s obzirom da su izjave Vujovića uplašile sve penzionere u Srbiji.

Uznemiravajuće izjave su da privremeni zakon kojim su smanjene penzije nema rok do kad važi i da će Zakon biti ukinut kad se steknu uslovi, da se penzije ne obračunavaju prema kriterijumu koliko je neko izdvajao u PIO fond, već da se za obračun uzima određeni broj godina sa najboljim primanjima, kao i izjava da se u Srbiji stiče „pravo na penziju, a ne pravo na konkretan iznos penzije“, navodi se u saopštenju.

U prevodu na srpski, Vujovićeva izjava „Kad se steknu uslovi“ znači „Nastavljamo sa pljačkom penzionera“, ocenio je USPS.

Ovog puta, kako navodi, veruje Fiskalnom savetu koji smatra da su se stekli uslovi za ukidanje privremenog zakona o smanjenju penzija kako bi se vratio raniji uređeni penzijski sistem u kojem odnosi isplaćenih penzija zavise od visine uplaćenih doprinosa.

Sindikat ističe i da je Vujović pokazao elementarno nepoznavanje Zakona o PIO fondu.

„Moramo da mu objasnimo da se penzija obračunava na osnovu primanja iz celokupnog radnog veka, osim za pojedine privilegovane kategorije kao što su vojska, VBA, BIA, deo MUP i deo Uprave za izvršenje krivičnih sankcija“, dodaje s u saopštenju.

USPS smatra ds su Vučić i Vujović smišljanjem novih i „kreativnih“ zakonskih rešenja koja se odnose na penzije potpuno razbucali penzioni sistem.

Nije nam poznato kako je Vujović smislio da penzioneri imaju pravo na penziju, ali ne i na njen iznos, sitiče USPS.

„Jer, ako je visina buduće penzije nezavisna od visine uplate doprinosa, onda će se zaposleni dogovarati sa poslodavcem da se doprinosi uplaćuju na iznos minimalca, a ostatak zarade davaće se na ruke, čime je Vujović u sred srpskog parlamenta promovisao kriminal i sivu ekonomiju, ocenio je USPS koji traži neopozivu ostavku ministra Vujovića.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0