Raskol u Sindikatu radnika u prosveti Srbije

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 09.12.2017.

Autor: V. Andrić.-


Sindikat obrazovanja Beograda (SOB) i Nezavisni sindikat radnika u prosveti Srbije (NSPRV), koji su osnivači Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), nalaze se pred raskolom, a dugogodišnji loši odnosi rukovodstva ta dva sindikata kulminirali su tužbama sudu.

Za NSPRV je sporan ostanak Slobodana Brajkovića (člana SOB-a) na mestu predsednika SRPS jer mu je još u martu istekao mandat. Oni tvrde da je Brajković sazvao sednicu lažnog Republičkog odbora SRPS-a, na kojoj je, uz pomoć nelegalnog kvoruma izmenjen Statut tog sindikata, iako je to u nadležnosti Kongresa. Izmenama Statuta, između ostalog, ukinuta je funkcija generalnog sekretara SRPS-a na kojoj se nalazi predsednik NSPRV Ranko Hrnjaz, čime je, kako tvrde naši izvori, izvršen puč u toj sindikalnoj organizaciji i praktično odstranjen jedan od njenih osnivača.

– Na taj način originalni SRPS je ugašen, osnivači sindikata su brisani, pridruženi članovi „kolo vode“, generalni sekretar nezakonito ugašen, Kongres koji je trebalo da bude u martu prolongiran je na proleće 2018. godine, a sve da bi penzioner Slobodan Brajković i sa 70 godina i dalje bio lider sindikata – kažu u NSPRV, koji je tražio od Ustavnog suda da poništi nelegalnu odluku Republičkog odbora SRPS-a.

U tom sindikatu ističu da je Nezavisni sindikat javnih službi Srbije, čiji je SRPS član, doneo odluku o isključenju Brajkovića i da on više ne može da predstavlja SRPS, a da to pravo do Kongresa i izbora novog rukovodstva pripada generalnom sekretaru Ranku Hnjazu. Zanimljivo je da je na čelu Nezavisnog sindikata javnih služi Zdravko Kovač, koji je pre toga bio generalni sekretar NSPRV i Hrnjazov najbliži saradnik. Kovač je za naš list potvrdio ove navode.

S druge strane, Brajković odbacuje iznete optužbe, napominjući da ne želi da ostane na funkciji predsednika SRPS-a i da se na Kongresu koji će biti održan u martu iduće godine sigurno neće kandidovati. On tvrdi da je Statut izmenjen kako bi svi članovi SRPS-a imali jednaka prava i obaveze, te da se NSPRV buni jer su im oduzeta ekskluzivna prava da ih kao osnivača niko ne može isključiti iz sindikata. Brajković kaže da su izmene Statuta izvršene pošto je Ministarstvo rada ukazalo da jedno pravno lice ne može da ima dva direktora, a po prethodnom statutu ista prava su imali predsednik i generalni sekretar SRPS-a. Tvrdi i da je sednica Republičkog odbora bila legalna, da je taj organ imao pravo da menja statut, te da ne priznaje odluku o isključenju koju je doneo Nezavisni sindikat javnih službi Srbije, pošto SRPS nikada nije pristupio toj organizaciji.

I pridruženi se podelili

Pridruženi članovi SRPS-a su se podelili na dve strane, a na pitanje da li će raskol dovesti do raspada tog sindikata iz NSPRV poručuju: „Mi smo osnivači, ne mogu da dođu ljudi sa strane i da nas izbace iz naše kuće“. Brajković odgovara: „Kome se ne sviđa može da ode“.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0