Radnici „29. novembra“ i dalje traže svoje plate

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Subotica.com, 06.12.2017.


Ni 19 godina od kako je IMK „29.novembar“ otišao u prvi stečaj, više od hiljadu bivših radnika nije dobilo zaostale zarade. Kako je sve što je dobijeno parčanjem i prodajom nekadašnjeg „carstva dobre hrane“ otišlo za namirivanje dugova prema državi, radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu, kako bi pravnim putem došli do svojih potraživanja.

– IMK „29. Novembar“, u prvi stečaj otišao je 1989 godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1092, na posao se posle prinudnog poravnanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine a propali su i svi pokušaji privatizacije – podseća Ištvan Huđi, predsednik Samostalnih sindikata Subotice. – Inače, postupak odlaska u stečaj ovog preduzeća do sada nije zabeležen je u Srbiji. Potraživanje radnika iz 1998. godine je prema tadašnjem zakonu ušlo u četvrti isplatni red, dok je potraživanje onih koji su radili sve do 2008. ušlo u drugi isplatni red. Posle prodaje imovine na računu firme slilo se oko 140 miliona dinara, a taj novac je otišao Poreskoj upravi te radnici nisu dobili bukvalno ništa.

U zavisnosti od pozicije i vremena provedenog u firmi, radnicima se u proseku duguje oko hiljadu evra.

– Nadali smo se da će bar nešto ostati od prodaje imovine koja se bila pre nekoliko meseci, ali se to nije desilo. Od imovine preduzeća ostali su samo objekti u Malim Pijacama, ali ko zna kada će oni naći kupca i mi ne možemo toliko da čekamo – dodaje Marija Novkov, koja je u ovoj mesnoj industriji provela tri decenije. – Meni se duguje oko 200 hiljada dinara, nekima manje, nekima više od toga a tu su i doprinosi koje su radnici morali sami da uplaćuju da bi im staž bio povezan.

Zbog ovoga je formiran Inicijativni odbor, angažovane su tri advokatske kancelarije i Sindikat poziva bivše radnike da dođu u kancelariju iza Otvorenog univerziteta svakog radnog dana do 20. decembra kako bi pokušali da naplate ono što im se duguje.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0