Vulin s oružarima, sindikat nezadovoljan sastankom

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 02.12.2017.-

Autor: Beta.-


Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa rukovodstvom i sindikatima fabrika Odbrambene industrije Srbije o aktuelnom stanju i problemima u tim preduzećima. Većina zahteva sindikata nije bila prihvatljiva za Ministarstvo odbrane, kažu u Samostalnom sindikatu Odbrambene industrije Srbije.

Predsednik Odbora Samostalnog sindikata Odbrambene industrije Srbije Dragan Ilić je rekao je za Betu da je na sastanku, koji je trajao četiri sata, odbijen zahtev o jednokratnoj pomoći za zaposlene u fabrikama namenske proizvodnje. Objasnio je da je to traženo s obzirom da je ova novčana pomoć najavljena za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane – u čijoj je nadležnosti i odbrambena industrija.

Prema rečima Ilića, odbijen je i zahtev da se plate radnika odbrambene industrije Srbije izuzmu iz uredbe Vlade Srbije o umanjenju zarada. Kako kažu, nije „prošao“ ni predlog da zaposleni u fabrikama odbrambene industrije mogu da se leče na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

„Protivimo se i privatizaciji fabrika namenske, po budućem Zakonu o naoružanju i vojnoj opremi… a objasnili smo i zašto, ali nam je ministar Vulin rekao da će privatizacija biti dobra za fabrike i da zaposleni nemaju razloga da se plaše“, kazao je Ilić.

Dodao je i da je ministr odbrane potvrdio da se nastavlja rad na izradi Zakona o naoružanju i vojnoj opremi.

Prema njegovim rečima, sindikat je i protiv podržavljenja društvenog kapitala, kojeg u preduzećima namenske idnustrtije ima i do 40 odsto, a što nalaže budući Zakon o naoružanjhu i vojnoj opremi, a to su podržali i u Ministarstvu odbrane.

Odbijen je i predlog sindikata o podeli akcija zaposlenima pošto su po starom zakonu, kako je objašnjeno na sastanku, uzimane državne akcije.

Vulin je pružio garancije da će Ministarstvo odbrane, u koordinaciji sa ostalim državnim organima i ministarstvima, „učiniti sve kako bi se stvorili uslovi da problemi industrije u tranziciji budi otklonjeni“, saopštilo je Ministarstvo odbrane. On je garantovao saradnicima i da će „konverzija dugova da bude dovedena do kraja, uz stvaranje uslova da se ubrzaju administrativni postupci u svemu što je smetnja uspešnom poslovanju Odbrambene industrije Srbije“.

Na sastanku je bilo reči i o „statusu poslovanja fabrika te strateški važne industrije kao i o nivou implementacije investicija i očekivanim rezultatima“. Razgovaralo se i o međusobnim odnosima unutar sindikalnih organizacija u fabrikama kao i o zahtevima za unapređenjem razvoja za potrebe Vojske Srbije, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je iskazana potreba „ubrzanog zapošljavanja, u skladu sa potrebama proizvodnje kao i poboljšanja uslova rada ali i prepoznavanja posebnog statusa kolektiva koji čine Odbrambenu industriju Srbije“.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0