SES za izmene Zakona o radu, ali bez konsenzusa

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 01.12.2017.

.


Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da se Socijalno-ekonomski savet složio sa izmenama Zakona o radu, ali iz formalnih razloga nije postignut konsenzus o njegovom usvajanju. 

„Iz formalnih razloga nismo postigli konsenzus da se zakon usvoji, iako smo ranije pričali o Zakonu o radu i ja sam upoznao Socijalno-ekonomski savet koje će biti promene u ovom zakonu i svi su se složili sa tim promenama“, rekao je Đorđević na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta.

Govoreći o jedinoj izmeni Zakona o radu, Đorđević je naveo da ukoliko inspektor rada zatekne radnika koji nije prijavlјen, poslodavac će morati da ga prijavi u roku od tri dana, a radnik neće moći da počne da radi dok poslodavac tu svoju obavezu ne ispuni.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta dato pozitivno mišlјenje na Nacrt zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o mirnom rešavanju radnih sporova.

Vuković je rekao da mu je žao što, „više iz proceduralnih razloga“, Socijalno-ekonomski savet nije dao konačno mišlјenje na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, ali se nada da će to uraditi do kraja godine.
„Jedna od najvažnijih stvari o kojima smo raspravlјali je da od sledeće godine smanjimo sivu ekonomiju, rad na crno i uvedemo pravila igre koja će poštovati svi poslodavci, kako ne bi pravili nelojalnu konkurenciju društveno odgovornim poslodavcima“, rekao je Vuković.

Dodao je da su na sednici od predstavnika Ministarstva finansija dobili kratku informaciju o budžetu za 2018. godinu.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kazao je da su se oko svega što je bilo na današnjoj sednici Saveta složili, ali da Unija nije mogla da podrži izmene Zakona o radu, za koji su se zalagali. „U potpunosti podržavamo taj predlog, mislim da je dobar, ali mora da se ispoštuje procedura“, rekao je Atanacković i dodao da zbog kratkog vremena nisu imali stav predstavnika radnih grupa za ekonomska pitanja i zakonodavstvo.

Potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Dragan Milanović podsetio je da su na prošloj sednici Saveta tražili sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u vezi „vraćanja umanjenja plata zaposlenima u javnim komunalnim preduzećima, ustanovama kulture, RTS i RTV“.

„Dobio sam potvrdu da ti problemi počinju da se rešavaju za komunalce i kulturu, ali nisam dobio uveravanja da je to počelo da se rešava za RTS i RTV“, rekao je Milanović i podsetio da su dva reprezentativna sindikata najavila protest za 5. decembar ispred Vlade Srbije, ukoliko ovaj problem ne bude rešen.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0