Direktorsko tumačenje „viška“: Otpušten ceo štrajkački odbor

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 29.11.2017.

Autor: Gordana Bjeletić.-


Kada su članovi sindikata Nezavisnost prokupačke Turističko sportske organizacije organizovali štrajk da bi jednu koleginicu vratili na posao, bez posla je ostao ceo štrajkački odbor.

Problem je nastao kada je na osnovu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru opština odlučila da se broj zaposlenih u ovom javnom preduzeću smanji sa 82 na 70, a direktor odlučio da otpusti radnika više. Pregovora sa predstavnicima sindikata Nezavisnost, nije bilo.

Racionalizacija na prokupački način. U svim javnim preduzećima prošla je mirno osim u Turističko sportskoj organizaciji, jer je prema odluci opštine višak bilo njih dvanaestoro, a direktor je otpustio trinestoro radnika. Sindikat Nezavisnost započinje štrajk a cilj je, kažu, da sačuvaju jednog čoveka, a onda još gubitaka – na račun sindikata.

„Od ponedeljka više nisam radnik ove ustanove“, priča Vanja Stojanović, član Nezavisnog sindikata radnika u ovoj organizaciji.

N1: Zašto ste dobili otkaz?

Stojanović: „Dobio sam otkaz verovatno zato što sam predsednik sindikata“.

I ne samo on, već su otkaz dobili svi članovi štrajkačkog odbora. Tu odluku među sobom zovu “seča knezova”, a direktor Bratislav Lukić obrazlaže ovako.“Zato što su organizovali štrajk suprotno odredbama zakona o štrajku“.

Kaže da je dobio najavu štrajka upozorenja koji po zakonu traje jedan sat, jedan dan, a da je u njihovom preduzeću trajao od 25. oktobra do 3. novembra. U sindikatu kažu da je sve bilo u skladu sa zakonom, da su žrtve revanšizma, direktora optužuju da je racionalizacija neracionalna – bez posla je sada ostalo svih osam higijeničarki, koje su čistile više od 3.000 metara kvadratnih.

„U suštini, taj čovek od 37 godine ne razmišlja koliko je porodica unesrećio. Ne samo ovih osam higijeničarski, nego sada i dalje nastavlja. Ja ne znam kakva je to sila“, navodi Vanja Stojanović.

Direktor odgovara da mu „silu“ daju ovlašćenja.

„Osnov racionalizacije je bila odluka skupštine o maksimalnom broju zaposlenih. Po toj odluci sam smanjio broj radnika na onoliko koliko je trebalo“, kaže Lukić.

N1: Sad ste još smanjili.

„Sad sam smanjio po drugom osnovu, zbog povrede radne obaveze“

Na pitanje da li to utiče na posao, odgovara odrečno.

Ipak je nakon racionalizacije primljeno najmanje tri radnika „na određeno“, tvrde u sindikatu i ističu da dešavanja utiču i na preduzeće i na otpuštene. Po preporuci advokata, one nisu davale izjave.

„Inače bi imale da kažemo što šta“, kaže jedna od otpuštenih radnica.

Tako smo po odgovore išli od jedne do druge kancelarije, a po razrešenje, akteri sada idu u inspekciju i na sud.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0