Predstavnici sindikata u studijskoj poseti Nemačkoj

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 26.11.2017.-

Autor: B.B.-


Predstavnici Samostalnog sindikata Srbije i UGS “Nezavisnosti” su u studijskoj poseti Nemačkoj od 26. do 30. novembra, gde borave u organizaciji Fridrih Ebert fondacije u Beogradu, u saradnji sa nemačkim sindikatima DGB i Ver.di.

Ova radna poseta je nastala kao rezultat razgovora Bernda Gintera, predsednika gradskog veća DGB za grad Lajpcig, sa sindikatima u Srbiji u okviru njegove posete, ove jeseni u Beogradu.  Bernd je organizovao sve sastanke i transfere u Lajpcigu i biće prisutan na svim terminima.

Šestočlana delegacija imaće prililike da u Lajpcigu i Berlinu razgovara sa brojnim aktivistima ovih sindikata i da na delu i u praksi razmatra domete saodlučivanja i rada u kompanijama, javnim ustanovama i preduzećima u ovoj zemlji. Već prvog dana sindikalci iz Srbije razgovraju sa funkcionerima Nemačkog sindikalnog saveza DGB i Ver.di za oblast Saksonije i grad Lajpcig. Nakon toga sledi razgovor sa Jensom Kilerom, predsednikom saveta zaposlenih u BMW-u, kao i sa drugim predstavnicima saveta zaposlenih na temu saodlučivanja. U planu je i razgovor sa članovima nadzornog odbora, direktorom rada i  predstavnicima saveta zaposlenih u Lajpciškom javnom transportnom preduzeća (LVB)  O izazovima tehnološkog napretka i budućeg rada u novim oblastima razgovoraće se sa Holgerom Manom, poslanikom pokrajinskog parlamenta Saksonija, potpredsednikom odbora za digitalizaciju i članom odbora za evropska pitanja u parlamentu Saksonije.

Slične teme su na dnevnom redu i u Berlinu, pa će o sindikatima i digitalizacija biti vođena rasprava u Fridrih Ebert fondacije gde će učestvovati Štefani Mozer, referent za sindikate, kao i Henrike Alendorf, referent za Srbiju i Crnu Goru.  U Berlinu u centrali Ver.di  sledi razgovor sa Barbarom Susek o oblasti inovacija i dobar rad kao i o digitalizaciji rada i posledicama za organizaciju i rad sindikata. O tome će sa predstavnicima reprezentativnih sindikata iz Srbije razgovarati Volfgang Luterbah iz saveznog predstavništva DGB-a.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0