Kolektivni ugovor sredstvo protiv nasilja nad ženama

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Dnevnik, 24.11.2017.

Tanjug.-


BEOGRAD: Savez samostalnih sindikata Srbije smatra da kolektivni ugovori predstavljaju najefikasnije sredstvo u borbi protiv nasilja i svih oblika uznemiravanja kojima su žene podrvrgnute na poslu.
sindikat

Zalažući se za potpisivanje granskih kolektivnih ugovora u svim granama, Savez se, povodom 25. novembra – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, priključuje kampanji Evropske konfederacije sindikata (EKS) u borbi protiv uznemiravanja i nasilja nad ženama na radnom mestu.

Kampanjom EKS-a, pod nazivom “Bezbedna kod kuće, bezbedna na poslu”, pozivaju se socijalni partneri na pojačane napore za promovisanje politika i procedura na radnom mestu, radi iskorenjivanja uznemiravanja i nasilja nad ženama.

Mere zaštite žena na poslu postoje u više od 160 kolektivnih ugovora u zemljama Evropske unije, čime se, između ostalog, podiže nivo svesti o hitnosti i neophodnosti eliminisanja ovog zla, navodi se u saopštenju.

Zahtevajući da ta oblast bude predviđena i u našim kolektivnim ugovorima, Savez samostalnih sindikata Srbije poziva nadležne organe da stalno jačaju kapacitete institucija koje se bave prevencijom i borbom protiv zlostavljanja.

Oni podsećaju i da su žene, osim nasilja i svih oblika uznemiravanja i mobinga, izložene i nejednakosti na radnom mestu, pa često imaju manja primanja u odnosu na muškarce.

„Zato pozivamo sve poslodavce u Srbiji da poštuju rodnu ravnopravnost i sarađuju sa sindikatima kako bi se zajedničkim delovanjem što bolje iskoristili postojeći mehanizmi za zaštitu žena od nasilja, ali i drugih oblika diskriminacije na radnom mestu“, navodi se u saopštenju SSSS.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0