Žene i dostojanstven rad

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: UGS Nezaviosnost.-

Autor: UGS.-


U organizaciji Fondacije Centar za demokratiju, nevladine organizacije sa kojom UGS NEZAVISNOST imaju razvijenu partnersku saradnju, a pod pokroviteljstvom Fondacije Friedrich Ebert, u Beogradu je, 20. novembra, održana konferencija pod nazivom „Žene i tržište rada – standardi dostojanstvenog rada u praksi“.

Polazeći od činjenice da se žene u Republici Srbiji suočavaju sa visokom stopom nezaposlenosti, brojnim teškoćama prilikom pronalaženja zaposlenja, diskriminacijom u oblasti radnih odnosa, rastućim problemom nejednakosti zarada između muškaraca i žena, te visokom stopom apsolutnog i relativnog siromaštva, Fondacija Centar za demokratiju realizuje program „Žene i dostojanstven rad“. U okviru ovog programa, Fondacija je sačinila analizu „Položaj žena na tržištu rada“ čiji su rezultati predstavljeni u prvom panelu od strane autorki studije, Sarite Bradaš i Jovane Pantović.

Nakon diskusije, drugi panel se bavio inovativnim pristupima strategijama zapošljavanja, o čemu je govorila Aleksandra Vladisavljević iz Ženske platforme za razvoj Srbije. Predstavnica UGS NEZAVISNOST, dr Marija Martinić, govorila je o sistemskim izazovima u procesu kreiranja i implementacije javnih politika povezanih sa politikom zapošljavanja, kao i o ulozi sindikata u borbi za poboljšanje položaja žena na tržištu rada. Poslednji blok se bavio izazovima u kreiranju akcionih planova zapošljavanja na lokalnom nivou i nedostajućim elementima postojeće Strategije zapošljavanja za period od 2011. do 2020. godine.

U radu Konferencije, učestvovale su brojne predstavnice nevladihog sektora, kao i pripadnice socijal-demokratski opredeljenih političkih stranaka.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0