„Umesto da budu nagrađeni, policajci su izbačeni s posla“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Beta, 22.11.2017.

.


Pripadnici MUP Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović su nezakonito i bez obrazloženja uhapšeni, saopštio je sindikat “Sloga”.

Kako se navodi, kontrola koju je zaštitnik građana sproveo u slučaju “Potočari” je utvrdila da su policajci nezakonito i bez obrazloženja uhapšeni, pošto su prethodno osumnjičeni za odavanje državne tajne.

Sindikat je u saopštenju ocenio da je posle kontrole ombudsmana „nedvosmisleno potvrđena sumnja da se na komemoraciji u Potočarima 2015. godine radilo o takozvanoj ‘crnoj operaciji’ naređenoj iz vrha srpske policije i političkom pritisku na rad pravosuđa“.

„Na tako nešto je u samom startu ukazivalo i to da je nakon njihovog hapšenja 31. decembra 2016. godine, tužiteljka sa upaljačem SNS u ruci odredila pritvor i ceo postupak označila službenom tajnom, zbog čega je na zahtev advokata (Vladimira) Todorića tužiteljka kasnije i zamenjena“, navela je Sloga.

Sindikat je naveo i da su posle „zvanične potvrde BiH“ da su Dumanović i Trbović bili u pravu kada su podneli krivičnu prijavu protiv sadašnje državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović „zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici“, strukture MUP-a „nastavile krivično-pravni progon“ dvojice policajaca osumnjičenih za odavanje službene tajne.

„Umesto da ih država nagradi za hrabrost i dodeli im status uzbunjivača jer su javno progovorili o ‘nelegalnom boravku’ na tlu BiH, doživeli smo paradoks da budu izbačeni sa posla i da im se nastavlja suđenje pod pretnjom zatvora od osam godina u tajnom postupku“, stoji u saopštenju.

Dumanović i Trbović su uhapšeni i određen im je pritvor jer su medijima u oktobru prošle godine dali intervju u kojem navode da su bili, kao pripadnici MUP-a, u Potočarima 2015. godine tokom fizičkog napada na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Oni su rekli da su tamo boravili bez službenih legitimacija i oružja, po usmenom nalogu pretpostavljenih. Tvrdili su da su imali naredbu da tajno snimaju komemorativni skup.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0