Završen protest radnika Pošte Srbije, sutra štrajk, u sredu protest

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: insajder.net, 20.11.2017.-

Zaposleni u JP Pošta Srbije protestovali su večeras ispred Glavnog distributivnog centra Pošte u Zemunu zbog suspenzije 47 radnika ovog javnog preduzeća, uz raniji zahtev da im se povećaju plate. Kako je saopšteno na protestu radnici Pošta Srbije traže i smenu v.d. direktorke Mire Petrović kojoj je mandat vršioca dužnosti istekao 12. septembra, kao i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog javnog preduzeća.,

Protest su organizovali Samostalni sindikat poštanskih radnika i sindikat Solidarnost, a njihovi zahtevi su i da se povuku rešenja o suspenzijama radnika Pošte koji su se okupljali ispred glavnih poštanskih centara u Beogradu i Novom Sadu van radnog vremena.

Predsednik tog sindikata Zoran Pavlović ocenio je ranije da je dogovor premijerke Ane Brnabić i reprezentativnih sindikata „Pošte Srbije“ o odustajanju od generalnog štrajka očekivan, ali da sindikat neće odustati od protesta, ali i štrajka koji će sutra početi.

„Nama je u ovom trenutku osnovni zahtev da se vrate suspendovani zaposleni bez posledica materijalne odgovornosti. Drugi uslov je ono što je uzrok svih ovih problema, a to je smena direktorke Mire Petrović, prekidanje sumnjivih ugovora i prestanak torture nad radnicima“, rekao je Pavlović.

Protestu su prisustvovali i Veljko Mijailović i Novica Antić, predstavnici Policijskog i Vojnog sindikata Srbije,  predsednik Udruženje sindikata vojnih penzionera Srbije Jovan Tamburić, Pokret Sedam zahteva i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Na listi zahteva zaposlenih u Pošti je i da se radnici koji rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na određeno vreme, da se obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

Predsednik Sindikata zaposlenih u JP Pošte Srbije u Novom Sadu Ljubiša Simić rekao je da je ponosan što je suspendovan, jer je samo, kako navodi, izražavao protest zbog teške materijalne situacije.

„Što se naših suspenzija tiče, čast mi je i zadovoljstvo da sam ja među tih 47-48 kolega. Ništa nisam uradio. Izašao sam na ulicu da izrazim protest da mi je plata mala da ne mogu da živim od te plate. Je l sramota da kažemo da nemamo od čega da živimo. Njih nije sramota da kradu, a nas treba da bude sramota da kažemo da smo gladni i da idemo pocepani,“ rekao je Simić, pozivajući sve radnike da se ujedine jer, kako je naveo, imaju istog neprijatelja, a to je „neoliberalni kapitalizam“.

Podsetimo, zaposleni u Pošti protestuju već više od dve nedelje tražeći poboljšanje materijalnog položaja, a 47 radnika je suspendovano prošle nedelje od strane rukovodstva ovog javnog preduzeća.

Profit preduzeća Pošte Srbije iz godine u godinu je sve veći, a prema završnom računu za 2016. godinu obezbeđen je neto dobitak od 3,47 milijardi dinara što je jedan od razloga zbog čega radnici zahtevaju povećanje plata. Takođe, JP Pošta nije direktni budžetski korisnik, naprotiv – 70 odsto dobiti preduzeća ide u republički budžet dok 30 odsto ostaje u preduzeću.

 


Reprezentativni u „pregovorima“ sa Vladom, bez obustave rada

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je u petak da su je predstavnici reprezentativnih sindikata „Pošte Srbije“ obavestili da je doneta odluka o odustajanju od generalnog štrajka koji je bio zakazan za ponedeljak, 20. novembar. Premijerka je rekla i da je Vlada Srbije spremna da sa sindikatima razgovara o daljem poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u „Pošti Srbije“.

Reprezentativni sindikati Pošte Srbije, Sindikat PTT Srbije i Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, saopštili su da je utvrđeno da ne postoji podrška članova sindikata za totalnu obustavu rada. Oni su istakli i da će „ako se pregovori obustave i ukoliko to bude potrebno“, sindikati nastaviti da svoje zahteve ostvaruju u skladu sa zakonom, „primenom svih vidova sindikalne borbe“.


Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0