Suspendovano 50 radnika „Pošte“

Print Friendly, PDF & Email

Izvor; Novosti, 17.11.2017.

Autor: J.Ž.Skenderija.-


Nastavljeno privremeno udaljavanje zaposlenih koji su učestvovali u blokadi. Reprezentativni sindikati pregovaraju o povećanju zarada za 2018.

SAMOSTALNI sindikat poštanskih radnika Srbije i Sindikat „Solidarnost“ „Pošte Srbije“ pozvali su predsednicu Vlade Anu Brnabić da zaštiti imovinu preduzeća i „spreči samovolju i nezakonit rad v. d. direktora Mire Petrović“. Iako je spisak suspendovanih sve duži, iz premijerkinog kabineta u četvrtak nismo dobili odgovor na pitanje da li će, i kada, ona biti spremna da čuje njihove probleme, dok se dva reprezentativna sindikata u „Pošti“, Sindikat PTT radnika i „Nezavisnost“, tim povodom nisu oglašavali.

Prema rečima Zorana Mihailovića, sekretara SSSS, do četvrtka po podne više od 50 radnika je suspendovano zbog nepoštovanja radne discipline.

– Nadamo se da će premijerka naći vremena i za nezadovoljne poštanske radnike – kaže Mihailović. – U utorak je najavljen štrajk, a u međuvremenu ćemo se obratiti i Inspekciji rada, pošto nam se čini da samovolja rukovodstva može da eskalira u otkaze. Četiri beogradske pošte su u znak solidarnosti na sat vremena, kao upozorenje, prekinule rad, a krug nezadovoljnih se širi iz dana u dan.

Najvažniji zahtevi Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije ostaju isti – da zarade zaposlenih budu povećane za najmanje 14 odsto i da Mira Petrović napusti položaj.

Aleksandar Pavlović iz Sindikata PTT radnika, jednog od dva reprezentativna u „Pošti“, koji ne učestvuju u protestu, kaže da ne želi da komentariše situaciju sa suspenzijama, pošto kolege iz tog radničkog udruženja imaju svoju centralu koja ih je uzela u zaštitu. On je naglasio da bi danas, prema odluci Vlade, trebalo da počne isplata dobiti u iznosu od jedne prosečne plate za svakog radnika.

– Nastavićemo pregovore s premijerkom kako bismo pronašli način za povećanje zarada – kaže Pavlović. – Mi nismo budžetsko preduzeće i ne tražimo novac od države, pošto je već sada učešće firme u zaradama 60 odsto. Rešenje nije ni jednostavno ni lako. Do polovine decembra bi trebalo doneti set zakona o javnim službama i javnom sektoru, pa tek onda na red dolaze javna preduzeća. Svesni smo toga da ukoliko zarade budu drastično povećane firma neće moći da funkcioniše.

Pavlović objašnjava da se pregovori o povećanju zarada vode za 2018. godinu i nada se da će do prve isplate, koja je 15. februara, odnosno do januarske plate, uspeti da reše nagomilane probleme.

– Zbog obustave rada preduzeće će pretrpeti velike gubitke. Dolazi i do nepotrebnih troškova i neostvarene dobiti, a činjenica je da ćemo izgubiti i mnogo ugovora nezadovoljnih korisnika – kaže naš sagovornik.


SPREČENA OKUPLjANjA

OKUPLjANjA sindikalaca u Distributivnom centru u Zemunu su onemogućena, a oni su najavili da 21. novembra počinju štrajk. Na listi njihovih zahteva je i smena Nadzornog odbora „Pošte Srbije“, zatim da se radnici koja rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na određeno vreme, kao i da se obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori s penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.


 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0