Radničke menze daleka prošlost u većini firmi u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: o21.rs, 12.11.2017.-

Autor: Novosti.-


Umesto ishrane u nekadašnjim menzama firmi, topli obrok je nešto što se danas uglavnom može pronaći samo na platnim listama.

To potvrđuju i podaci Saveza samostalnih sindikata Novog Sada, u kom kažu da više od 95 odsto kompanija u Novom Sadu, umesto da organizuje pripremu toplog obroka, isplaćuje radnicima određen iznos uz platu, kao nadoknadu.

Zakon o radu obavezuje poslodavce da radnicima obezbede ili isplate topli obrok. Nažalost, zakon se nije bavio iznosima koji treba da se obezbede, a od donošenja Zakona o radu, ne primenjuje se ni Opšti kolektivni ugovor, koji je propisivao minimalni iznos toplog obroka. Poslodavac može da izdvoji i samo dinar, i da taj deo plate nazove topli obrok, i time je zadovoljio zakonsku normu. Dobro je što u nedavno otvorenim fabrikama Lir i Delfi, radnici imaju kantine, u kojima mogu da kupe obroke„, navodi predsednik novosadskog SSS Vladimir Gvozdenović.

Kada su u pitanju drugi gradovi, na primer Zrenjanin, organizovana ishrana radnika u preduzećima sa tranzicijom je otišla u istoriju. Nestala je i specijalizovana organizacija „Ishrana“ koja je brinula o pravljenju toplih obroka za skoro 30.000 radnika zaposlenih u dvadesetak fabrika hrane nekadašnjeg agrarnog giganta „Servo Mihalj“. Od njega su preostale samo dve firme „Mlekoprodukt“ i uljara „Dijamant“. U ovoj prvoj, radnička menza ne postoji još od privatizacije pre jedne decenije, a uljara je nastavila da brine o ishrani svojih 750 radnika, koji imaju topli obrok svaki dan.

Privatizacija „Aleve“ iz Novog Kneževca nije zatvorila menzu koja u ovoj fabrici paprike postoji više od 30 godina. U njoj rade tri kuvarice, koje svakog dana pripreme oko 220 obroka.

U Somboru menzu je jedino imala Fabrika akumulatora Sombor, ali je ona u stečaju i ne radi.

Na području Požarevca menze za zaposlene postoje samo u najvećim firmama kao što su TE-KO Kostolac i Koncern „Bambi“ AD.

S druge strane, radničke menze u pirotskom kraju su daleka prošlost. Organizovane ishrane ima u „Tajersu“, „Tigru“ i kod jednog zakupca u halama nekadašnjeg „Prvog maja“, gde zaposleni za doručak uglavnom dobijaju peciva ili sendviče.

U lozničkim preduzećima radničke menze, u kojima se sprema hrana, ne postoje najmanje deset godina. Neki poslodavci obroke naručuju preko lokalnih ugostitelja.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0