Radničke menze daleka prošlost u većini firmi u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: o21.rs, 12.11.2017.-

Autor: Novosti.-


Umesto ishrane u nekadašnjim menzama firmi, topli obrok je nešto što se danas uglavnom može pronaći samo na platnim listama.

To potvrđuju i podaci Saveza samostalnih sindikata Novog Sada, u kom kažu da više od 95 odsto kompanija u Novom Sadu, umesto da organizuje pripremu toplog obroka, isplaćuje radnicima određen iznos uz platu, kao nadoknadu.

Zakon o radu obavezuje poslodavce da radnicima obezbede ili isplate topli obrok. Nažalost, zakon se nije bavio iznosima koji treba da se obezbede, a od donošenja Zakona o radu, ne primenjuje se ni Opšti kolektivni ugovor, koji je propisivao minimalni iznos toplog obroka. Poslodavac može da izdvoji i samo dinar, i da taj deo plate nazove topli obrok, i time je zadovoljio zakonsku normu. Dobro je što u nedavno otvorenim fabrikama Lir i Delfi, radnici imaju kantine, u kojima mogu da kupe obroke„, navodi predsednik novosadskog SSS Vladimir Gvozdenović.

Kada su u pitanju drugi gradovi, na primer Zrenjanin, organizovana ishrana radnika u preduzećima sa tranzicijom je otišla u istoriju. Nestala je i specijalizovana organizacija „Ishrana“ koja je brinula o pravljenju toplih obroka za skoro 30.000 radnika zaposlenih u dvadesetak fabrika hrane nekadašnjeg agrarnog giganta „Servo Mihalj“. Od njega su preostale samo dve firme „Mlekoprodukt“ i uljara „Dijamant“. U ovoj prvoj, radnička menza ne postoji još od privatizacije pre jedne decenije, a uljara je nastavila da brine o ishrani svojih 750 radnika, koji imaju topli obrok svaki dan.

Privatizacija „Aleve“ iz Novog Kneževca nije zatvorila menzu koja u ovoj fabrici paprike postoji više od 30 godina. U njoj rade tri kuvarice, koje svakog dana pripreme oko 220 obroka.

U Somboru menzu je jedino imala Fabrika akumulatora Sombor, ali je ona u stečaju i ne radi.

Na području Požarevca menze za zaposlene postoje samo u najvećim firmama kao što su TE-KO Kostolac i Koncern „Bambi“ AD.

S druge strane, radničke menze u pirotskom kraju su daleka prošlost. Organizovane ishrane ima u „Tajersu“, „Tigru“ i kod jednog zakupca u halama nekadašnjeg „Prvog maja“, gde zaposleni za doručak uglavnom dobijaju peciva ili sendviče.

U lozničkim preduzećima radničke menze, u kojima se sprema hrana, ne postoje najmanje deset godina. Neki poslodavci obroke naručuju preko lokalnih ugostitelja.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0