Kolektivni ugovor prvi korak u sređivanju stanja u medijima

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: novosti.rs, 05.11.2017.

Autor: Tanjug.-


Povodom međunarodnog Dana odbrane novinarstva, koji se obeležava danas, Sindikat novinara Srbije (SINOS) zatražio je od države potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za medije u Srbiji

SINOS je ukazao na izuzetno težak položaj novinara i medijskih radnika i podsetio da je privatizacijom otkupljen, a zatim ugašen veliki broj glasila.

„Tamo gde još rade, naše kolege ne smeju da pitaju ni za uslove rada, ni za plate, ni za topli obrok, ni za godišnje odmore. Baš zbog takvog položaja, najveći broj njih piše ono što im se kaže, uglavnom brukajući i sebe i profesiju“, navodi se u saopštenju SINOS-a.

Oni podsećaju da u privatnim medijima nema sindikata ni kolektivnih ugovora koji štite prava zaposlenih i dodaju da od posebnog kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike treba da imaju koristi svi: i zaposleni i vlasnici medija.

Kako kažu, država je obavezna da stvori uslove za potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora za medijsku delatnost, jer će time biti ostvarena uloga novinarstva – zaštita javnog intresa i prava građana da budu kvalitetno informisani.

Oni su pozvali medijska udruženja i asocijacije u Srbiji da ih podrže, ali i da se uključe u javnu raspravu o novoj medijskoj strategiji.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0