Uspostavljanje međusindikalne saradnje sindikata SACO iz Švedske i UGS NEZAVISNOST

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt Sindikata UGS „Nezavisnost“, 01.11.2017.-

.


31.10.2017.g. u Beogradu predstavnice Švedskog sindikata SACO JohannaMorgensterns I Maja Ljutic Loberg bile su u studijskoj poseti Sekciji žena UGS NEZAVISNOST. Poseta je dogovorena na inicijativu Švedskog sindikata SACO koja je želela da se upozna sa radom Sekcije žena UGS NEZAVISNOST kako bi se uspostavila dalja međusindikalna saradnja izmedju ovih sindikalnih organizacija.

SACO je konfederacija profesionalnih udruženja, organizacija koja okuplja 23 sindikata I broji oko 680.000 članova. Njihovi članovi su univerzitetski diplomci koji okupljaju niz zanimanja.Većinu njihovih članova čine žene, zaposlenih u državnim ustanovama dok je manji broj u privatnom sektoru. Dosta se bave i humanitarnim organizacijama. Politički su nepovezani.

U Švedskoj 70% zaposlenih su članovi nekog od sindikalnih udruženja.

Ispred UGS NEZAVISNOST sastanku su prisustvovale i predstavnice grane prosvete, grane zdravstva I socijalne zaštite I grane javnih komunalnih delatnosti.

U trosatnom razgovoru predstavnice UGS NEZAVISNOST upoznale su gošće Švedskog sindikata o načinu organizovanja u sindikatu UGS NEZAVISNOST, broju članova, delokrugu rada sindikata, poziciji sindikata u Srbiji i na međunarodnom nivou, načinu pregovaranja, socijalnoj politici, javnom i privatnom sektoru, zakonskoj regulativi i odnosu države prema zaposlenima u Srbiji kao i o mnogim drugim pitanjima vezanim za zaposlene u svim sektorima i u svim granama. Takođe, i predstavnice Švedskog sindikata SACO govorile su o njihovom načinu rada i zakonodavstvu kao i o socijalnoj politici njihove zemlje.

Mnogo je tema koje su ostale nedorečene zbog obaveza koje su naše gošće imale, ali, ovo je bio samo početak saradnje ovih sindikalnih centrala SACO i UGS NEZAVISNOST, a uskoro se očekuje mnogo dublja saradnja po svim pitanjima i na svim nivoima.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0