Zaostale plate još čeka 100.000 radnika propalih firmi

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTV, 31.10.2017.

Autor: Milutin Vlahović.-


KULA – Prema procenama sindikata oko 100 hiljada nekadašnjih radnika društvenih preduzeća još uvek čeka da im država Srbija, po odluci evropskog suda za ljudska prava iz 2011. godine isplati zaostale plate.

U opštini Kula čak 5000 radnika društvenih preduzeća je ostalo bez posla u periodu tranzicije.

Udruženje bivših radnika društvenih preduzeća „Solidarnost“ predstavlja više od 400 radnika iz Kule koji treba da dobiju oko dva miliona evra na ime neisplaćenih ličnih dohodaka prijavljenih u privrednom sudu u Somboru i potvrđenih izvršnim rešenjima osnovnog suda u Kuli.

Predsednik udruženja „Solidarnost“, Danilo Obradović, očekuje pozitivan sudski epilog i ističe da se nisu još svi radnici prijavili

„Činimo sve da se ovaj višegodišnji spor okonča i da radnici dobiju svoje davno zaradjene plate.Nije bilo nimalo lako prikupiti potrebnu dokumentaciju , a angažovali smo i renomiranu advokatsku kancelariju.Sada očekujemo konačnu i pozitivnu reakciju suda“, kaže Obradović.

Prema presudi suda u Strazburu, pravo na naplatu zaostalih zarada od državu imaju samo preduzeća u državnom ili većinski državnom vlasništvu, a koja su najmanje tri godine u stečaju.

 

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0