Danski projekat za smanjenje nezaposlenosti u Srbiji

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije, 31.10.2017.

.


Naredne godine biće izrađen Akcioni plan za smanjenje nezaposlenosti mladih u Srbiji i u tom cilju biće organizovana obuka za članstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije. 

To je predviđeno projektom „Nove prilike za dostojanstven rad mladih u Srbiji“, koji finansira danski CISU Fond, a sprovode ga socijalni partneri u saradnji sa organizacijom IDC Serbia i danskom organizacijom FIC.

Kako bi se upoznali sa tim projektom i sistemom obrazovanja mladih u Danskoj, predstavnici SSSS posetili su danski sindikat LO, kao i državne institucije i organizacije.
Nezaposlenost u toj zemlji, koja ima 5,8 miliona stanovnika, je 4,4 odsto, dok je nezaposlenost mladih 8,8 odsto. Takav pozitivan rezultat proizvod je danskog modela saradnje i funkcionisanja tržišta rada, koji omogućuje dogovor socijalnih partnera u upravljanju tržištem rada i kreiranju obrazovne politike.

Predstavnici Saveza posetili su dve srednje stručne škole koje usmeravaju učenike ka privredi i proizvodnji, kao izrazitim primerima dualnog obrazovanja.

Organizovana je i poseta fabrici nameštaja, u kojoj se sprovodi obuka učenika na praksi tokom školovanja, kao i Centru za zapošljavanje.

Predstavnici SSSS razgovarali su i sa poslanicima danskog parlamenta, Saveza sindikata LO, sektorskog sindikata 3F i poslodavačke organizacije DA, kako bi se detaljno upoznali sa principima kolektivnog pregovaranja i dogovora na kojima počiva danska ekonomija.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0