Sindikat novinara Srbije: Pismo Ani Brnabić

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Danas, 27.10.2017.

.


Povodom stanja u medijima Sindikat novinara Srbije uputio je pismo premijerki Ani Brnabić. Pismo prenosimo u celosti.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) sa velikom zabrinutošću prati stanje na medijskoj sceni Srbije koja je, u pravu ste, potpuno polarizovana. Od Vas očekujemo da nas pozovete na sastanak koji ste najavili tokom rasprave u Narodnoj skupštini.

Mi insistiramo na uspostavljanju socijalnog dijaloga i potpisivanju granskog kolektivnog ugovora koji će štititi sve zaposlene u medijskoj delatnosti. To je evropski standard koji javno promovišu svi medijski poslodavci, ali ga u svojoj kući, pod pretnjom otkaza onima koji žele sindikalno da se organizuju – zabranjuju.

Sindikat novinara Srbije ima svog predstavnika u Radnoj grupi za izradu nove medijske strategije i zahteva sledeće:

1. Da pitanje uspostavljanja socijalog dijaloga bude deo medijske strategije. SINOS predlaže da postojanje sindikalne organizacije i kolektivnog ugovora kod poslodavca bude jedan od kriterijuma na konkursu za sufinansiranje projekata u javnom iformisanju. Ovaj naš predlog podržan je na sednici Regionalne konferencije Evrpske federacije noviara (EFJ) i Svetske federacije noviara (IFJ) čiji je domaćin oktobra 2015. godine u Beogradu bio SINOS i na kojem su učestvovali predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

2. Insistiramo da novinarski i medijski sindikati imaju jednak tretman sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima u radu svih tela u vezi sa medijskom delatnošću, na način kako je to regulisano u evropskim zemljama kao i u regionu.

3.Ostajemo pri stavu da je neophodno formiranje regionalnih i lokalnih javnih servisa kako je bilo predloženo Medijskom studijom iz 2009. godine i Medijskom strategijom iz 2013. godine.

4. Stav SINOS-a je i da Srbija treba da ima nacionalnu novinsku agenciju Tanjug.

5. Buduća medijska strategija treba da uskrati mogućnost kompanijama iz „of-šor“ zone da budu vlasnici medija u Srbiji.

6. Transparentnost finansiranja medija podrazumeva i javni registar svih donatora, kako domaćih , tako i stranih.

7. Kada je reč o projektnom finansiranju, smatramo da se moraju jasno precizirati kriterijumi za dodelu budžetskog novca, kao i pojam „medijski ekspert“.

Izrada nove medijske strategije za SINOS je od sudbinskog značaja i zato izlazak predstavnika pojedinih medijskih udruženja i socijacija iz Radne grupe vidi kao opstrukciju onih koji su najodgovorniji za haotično stanje u medijima i izuzetno težak položaj novinara i medijskih radnika.

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS
U Beogradu, 27.10.2017.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0