“Sloga” traži smenu ambasadora u Slovačkoj

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: N1, 19.10.2017.

Autor: Beta. –


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zatražili su od nadležnih organa hitnu i oštru reakciju povodom privođenja srpskih radnika u Slovačkoj, istragu o agenciji koja ih je tamo odvela, i smenu ambasadora Srbije i osoblja u toj zemlji jer nisu pomogli tim radnicima.

„Skandal je i zločin prema čoveku ako je tačno da su se naši radnici obratili osoblju Ambasade Srbije u Bratislavi, a da oni nisu reagovali na njihovo zatvaranje i molbu za pomoć i da nisu hteli ni ugovor o radu da im prevedu, a za koje nadležni organi Slovačke tvrde da su lažni“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Dodaje se da su građani Srbije otišli u Slovačku da bi „obezbedili golu egzistenciju, koju im država očigledno nije pružila, ali ih je skinula sa liste Nacionalne službe zapošljavanja i statistički ih prikazuje kao veliki uspeh aktuelne vlasti u smanjenju nezaposlenosti“.

„Ambasador Srbije i osoblje u Slovačkoj moraju da snose odgovornost, jer su pokazali nestručnost i neiformisanost, posebno što su naši radnici u Slovačkoj uhapšeni 17. oktobra na Međunarodni dan za iskorenjenje siromaštva, što celom ovom slučaju daje poseban ton“, istakla je „Sloga“.

Slovačka policija je u utorak u Šali, na jugozapadu Slovačke, privela 72 radnika, među kojima i 23 građana Srbije, a prema pisanju medija razlog, za privođenje su navodno lažni ugovori o radu.

Uhapšeni su radili za južnokorejsko preduzeće „Šin Heung Presižen Slovakija“ i čekaju na deportaciju u centru policije za imigrante u Medvedovu, javio je slovački javni TV i radio servis RTVS.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0