Sindikati zadovoljni povećanjem plata u zdravstvu

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: RTS, 19.10.2017.

Autor: Tanjug. –


Predstavnici reprezentativnih sindikata u zdravstvu zadovoljni su povećanjem plata od 10 odsto i konstatuju da je ono u ovom momentu realno.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić kaže da je to nominalno povećanje od sedam odsto u odnosu na 2014. godinu i da je dogovor sa Ministarstvom zdravlja bio da se sukcesivno povećavaju plate u zdravstvu iz godine u godinu.

„Dogovor sa Ministarstvom je da se ne ide na enormno povećanje u ovom trenutku, već da se sukcesivno povećavaju plate iz godinu u godinu kako bi u narednom periodu došli do plata koje bi bile najveće u okruženju. Naravno, govorimo o zaposlenima u javnoj službi“, rekao je Savić.

Podsetio je da je zdravstvo 2015. godine dobilo povećanje od tri odsto, prošle pet procenata, a da je za narednu godinu najavljeno povećanje za 10 odsto, što znači da će nominalno povećanje u odnosu na 2014. godinu, pre umanjenja zarada, biti sedam odsto.

Ukazuje i da sindikati sa predstavncima Ministarstva zdravlja imaju redovne sastanke, da se osim povećanja zarada razgovara i o položaju zaposlenih u zdravstvu, ulaganju u opremu, prijemu novih kadrova, specijalizaciji.

„U ovoj godini sukcesivno će biti zaposleno 2.500 zdravstvenih radnika i odabrano više od 1.000 specijalizacija, što će doprineti rasterećenju postojećeg kadra u zdravstvu“, naglasio je Savić.

Predsednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“ Zoran Ilić kaže da je najavljeno povećanje plata u zdravstvu zajednički uspeh reprezentativnih sindikata i Ministarstva.

„Uspeli smo da ubedimo ljude da zavisimo od realnog sektora, oni koji izdvajaju za zdravstveno osiguranje“, naveo je Ilić ukazujući da je prilikom smanjenja plata bila teška situacija, ali da su zaposlenima objasnili da će im se jednog dana vratiti primanja i da će dobiti i povećanje.

„To povećanje će od nove godine biti sedam odsto nominalne vrednosti u odnosu na 2014. godinu. Naravno da kao sindikati nećemo stati na tome, tražićemo svake godine povećanje plata u zdravstvu“, dodao je Ilić.

Podsetio je na velika ulaganja u zdravstvo u proteklih nekoliko godina, te da ako se tako nastavi, kako kaže „vidi svetlo u tunelu“ i da očekuje u narednom periodu boljitak u zdravstvu.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0