Sindikat obrazovanja – saopštenje

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt sindikata SSSS, 18.10.2017.

Autor: sindikat.-


U subotu 14. oktobra 2017. godine na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je izjavila da će povećanje zarada od decembarske plate biti 10%.

Ona je pritom rekla da će povećanje plata dobiti „nastavnici, učitelji, vaspitači“ ne pominjući da se povećanje odnosi na sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u kojima više od 30% zaposlenih čine nenastavno osoblje, stručni saradnici, administrativno-knjigovodstvene službe, spremačice i svi drugi bez kojih ustanove ne bi mogle da funkcionišu. Smatramo da je ovakva izjava neprimerena predsedniku Vlade i da je izazvala dodatnu konfuziju i nezadovoljstvo zaposlenih u obrazovanju.

U proteklih mesec dana Sindikat obrazovanja Srbije je svojim aktivnostima u vezi sa najavom štrajka i pregovorima uspeo da spreči Vladu da povećanje zarada bude manje od 10%. Međutim, Sindikat obrazovanja Srbije smatra neprihvatljivim činjenicu da osnovica, odnosno cena rada nije ista za sve delatnosti u obrazovanju. To se pre svega odnosi na zaposlene u visokom obrazovanju i u studentskom standardu. Cena rada za ove delatnosti zaostaje za cenom rada kod zaposlenih u osnovnim i isrednjim školama i domovima učenika. Do toga je došlo zato što su povećanja cene rada u visokom obrazovanju i studentskom standardu bila upola manja (2016. – 2%, 2017. – 3%). Takođe, zaposleni u predškolskim ustanovama u pojedinim lokalnim samoupravama nisu dobili povećanja koja su ostvarili zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u 2016. i 2017. godini.

Sindikat obrazovanja Srbije će na sednici Republičkog odbora razmotriti trenutnu situaciju u prosveti i utvrditi plan daljih aktivnosti u cilju popravljanja materijalno-socijalnog položaja i statusa zaposlenih na svim nivoima obrazovanja kroz posebne kolektivne ugovore i zakone o zaposlenima u javnim službama i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i pratećim propisima, koji se pripremaju za 2018. godinu.

PREDSEDNICA

Mr Valentina Ilić

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0