Protest poštanskih radnika 17. oktobra

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt sindikata SSSS, 11.10.2017.-

.


Zbog sve lošijeg materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih, nepoštovanja zakona i sindikata kao socijalnog partnera, Glavni odbor Samostalnog sindikata poštanskih radnika doneo je Odluku o održavanju protesta 17.10.2017. godine, sa početkom u 14:00 časova, ispred sedišta Preduzeća, Takovska 2, Beograd.

Zahtevi sindikata su povećenje zarada zaposlenih za iznos realnog pada u poslednje tri godine, isplata zarade iz dobiti, zabrana novog zapošlјavanja na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima, prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno vreme najkasnije nakon dve godine, kako to Zakon o radu nalaže, obezbeđenje optimalnog broja izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, uspostavlјanje socijalnog dijaloga, poštovanje zakona i načela jednakosti, kao i izbor direktora Preduzeća na osnovu već sprovedenog konkursa.

U dopisu, koji je upućen predsednici Vlade Srbije, predsedniku Nadzornog odbora i v.d.direktorke „Pošte Srbije“, navodi se da su zarade zaposlenima u „Pošti Srbije“, osim privilegovanima, sve manje, a nameti i obaveze sve veći.

Pored umanjenja od 10 odsto, zarade su dodatno obezvređene rastom troškova života i iznose oko 37.000 dinara. Dobit Preduzeća za prošlu godinu od 3,5 milijardi dinara ostvarena je zahvalјujući svim zaposlenima, naročito neposrednim izvršiocima, pa je logično da je podelimo.

Zaposleni na privremeno povremenim poslovima rade i po nekoliko godina na sistematizovanim radnim mestima, suprotno Zakonu o radu, za znatno manju zaradu i bez prava koje imaju njihove kolege u radnom odnosu. Zaposleni koji su godinama radili na određeno vreme ostaju bez posla, prebacuju se na privremeno povremene poslova ili im se po drugim osnovama produžava radni status na određeno vreme. Zahtevamo da oni dobiju status zaposlenih na neodređeno vreme, u skladu sa Zakonom o radu i s obzirom na to da su već obučeni i neophodni u radnom procesu.

Zbog nedovolјnog broja neposrednih izvršilaca u tehnološkom delu zaposleni, među kojima je najviše poštara, ne mogu da ostvare pravo na godišnji odmor, umesto kojeg dobijaju „slobodne dane“. Ovako grubo kršenje Zakona o radu ne dešava se ni u jednom državnom, javnom preduzeću ili ustanovi.

Zbog naše argumentovane kritike postojećeg stanja u „Pošti Srbije“, sa poslovodstvom nema socijalnog dijaloga, a uskraćuju nam se i informacije od interesa za zaposlene i sindikat, zbog čega smo prinuđeni da ih tražimo preko poverenika.

Konkurs za izbor direktora Preduzeća odavno je završen i neophodno je za dobrobit Pošte i njenih zaposlenih što pre izaći iz ovog nedefinisanog statusa direktora Preduzeća i izbaciti politiku iz „Pošte Srbije“. Smatramo da Preduzeće treba da vode stručnjaci, a ne političari.

Spremni smo da kroz dijalog rešavamo sve navedene zahteve i druge probleme zaposlenih. Ukoliko nema volјe i spremnosti druge strane da se problemi rešavaju mirnim putem, bićemo prinuđeni da koristimo sve metode sindikalne borbe, navodi se u dopisu Samostalnog sindikata poštanskih radnika.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0