Bolovanja u HBIS Serbia regulisana Kolektivnim ugovorom

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: Sajt Industrijskog sindikata (ISS), 11.10.2017.-

.


Beograd, 11.10.2017. Ishitrena i neodmerena izjava ministra rada Đorđevića o kontroli bolovanja u HBIS Serbia uzburkao je javnost Srbije i izazvao reakciju i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića. 

Dodatno se uključilo i Ministarstvo zdravlja i iskomplikovalo čitavu situaciju. Nezavisni sindikat metalaca Železare HBIS Serbia pozdravlja reakciju javnosti i daje svoj doprinos da se situacija smiri i posmatra bez strasti i znanja o reguslisanju bolovanja u Železari.

Pre godinu dana u Železari je posle 45 dana pregovora potpisan Kolektivni ugovor koji je u potpunosti regulisao sve odnose između radnika i poslodavca pa i oblast bolovanja.
Članom 44. regulisane su oblasti Obaveštavanja o bolovanju i to: naziv obaveštavanja o sprečenosti za rad, kontroli tačnije, utvrđivanju zdravstvene sposobnosti od strane nadležne institucije, obavezi da ukoliko lekar potvrdi nesposobnost zaposlenost za rad, poslodavac plaća kompletne troškove svih potrebnih pregleda, kao i obavezu da u slučaju trajne ili privremene nesposobnosti zaposlenost, preraspodeli na poslove shodno svojim mogućnostima.“

Ukoliko se smatra da postoje slučajevi „lažnog“ bolovanja onda se moraju kontrolisati pojedinci (lekari) ili institucije (domovi zdravlja, bolnice) u kojima ti lekari rade. Poznato je da zaposleni u zdravstvu spadaju u sam vrh koruptivnih aktivnosti a „lažna“ bolovanja verovatno zauzimaju značajan deo koruptivnog područja u zdravstvu.

Sam HBIS Serbia nije problematiku bolovanja razmatrao sa sindikatima ali je to učinio sa ministrima i eto našta je ispalo.

Nezavisni sindikat metalaca Železare HBIS Serbia po ko zna koji put poručuje da se problemi u radu i poslovanju Železare mogu rešiti samo unutar Železare i to će Kinezi naučiti isto kao što su to naučili Amerikanci pre njih.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0