Protest penzionera:Mladi iz zemlje, stari u zemlju

Print Friendly, PDF & Email

Izvor: B92, 10.10.2017.

Autor: Tanjug. –


U više hrvatskih gradova su održani protesti penzionera pod sloganom „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti“.

Penzioneri zahtevaju da se povećaju penzije i da se pravednije obračunavaju.

Protesti, u organizaciji Sindikata penzionera Hrvatske (SUH) održani su u Zagrebu, Puli, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu, dok je u Zadru otkazan, prenosi Hina.

Na glavnom zagrebačkom trgu izneti su zahtevi za povećanje penzija za 19 odsto penzionisanima nakon 1. januara 1999 i za 14 odsto onima koji su penzionisani posle 1. januara 2018, uvođenje minimalne penzije u visni od najmanje 50 posto bruto minimalne plate i uvođenje nacionalne penzije.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo „Za više radničke penzije, a ne povlašćene“, „Ustaj treća dob, kopaju nam grob“, „Mi smo izgradili, vi ste opljačkali“, „Siromaštvo je najgori oblik nasilja“ i „Umirovljenici neće mirovati“.

Predsednica SUH-a Jasna Petrović poručila je kako su penzioneri, koji čine ukupno četvrtinu stanovništva, „obespravljeni, osiromašeni i poniženi“.

„Dajte prvo gladnima, žednima i ozeblima, budite milosrdni, jer u suprotnom nećete dugo trajati, pojest će vas vaša pohlepa i socijalna indiferentnost„, rekla je Petrović i podsetila da ima para za kupovinu borbenih aviona i limuzina sa zatamnjenim staklima, ali ne i za povećanje penzija.

Na protestu splitskih penzionera na zapadnoj obali Rive okupilo se oko 1000 ljudi koji su nosili hrvatske zastave i transparente s natpisima „Kriminal u temelju RH“, „50 posto penzija ispod granice siromaštva“, „Prosečna penzija – 37 odsto prosečne plate“ i „Mladi iz zemlje, stari u zemlju“.

Na skupu je zatraženo od gradonačelnika Andre Krstulović Opare da najmanje jednom godišnje primi predstavnike penzionerskih udruženja i da održava tematske sednice Gradskog veća na kojoj će se raspravljati o problemima penzionera i građana treće životne dobi, kojih u Splitu ima više od 50.000.

Slične zahteve izneli su i ucesnici protesta u drugim hrvatskim gradovima.

Podeli vest sa prijateljima....Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0